2017. jan 19.

Így jusson extra pénzhez – most visszamenőlegesen is igényelheti ezt a támogatást

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Így jusson extra pénzhez – most visszamenőlegesen is igényelheti ezt a támogatást

Első házasok kedvezménye 2017

2015-ben bevezették, 2016 év végén elfogadták az erről szóló törvénymódosítást, a KSH és a NAV adatai alapján azonban a jogosultak közel fele mégsem igényli ezt az adókedvezményt. Igen, ismét az első házasok kedvezményéről beszélek.

Mint ismeretes ezt az adókedvezményt a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül igényelhetik az ifjú házasok – korhatár nélkül - együttesen havi 5.000,-Ft adó erejéig. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

No de mi változott idén?

eskuvo.jpg

2017-től fontos változás, hogy megszűnik az a korlátozás, amely szerint a kedvezmény a jogosultsági időn belül addig érvényesíthető, amíg a jogosult magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.

Így tehát az idei évtől az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető ráadásul visszamenőlegesen 2015. január 1-től. Így azok a munkavállalók, akik 2015-ben, vagy 2016-ban az első házasok kedvezményét gyermekük születése miatt nem tudták 24 hónapig igénybe venni, visszamenőlegesen 2016-ra vonatkozóan a személyi jövedelemadó bevallásukban, 2015-re önellenőrzéssel tudják érvényesíteni.

Megjegyezném, hogy hamarabb is észbe kaphattak volna a törvényhozók, hiszen az eddigi szabályozás teljesen igazságtalan volt. Korábban már én is kitértem erre a problémára, mely teljes mértékben arra ösztönözhette az érintetteket, hogy kijátsszák a törvényt, és ezt meg is tudták tenni, ha akarták.

Ön is érintett az első házasok kedvezményében? Töltse le innen a nyomtatványt, és igényelje munkáltatójánál a kedvezményt!

Ha segítséget kérne a fenti adókedvezmény visszaigénylésében, itt megteheti.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

 

Szólj hozzá

adóbevallás adókedvezmény SZJA első házasok kedvezménye