2021. okt 05.

Minimálbérről – kicsit másképp

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Minimálbérről – kicsit másképp

Létezik ideális minimálbér? Szavazzon!

Még messze az év vége, de az elmúlt 1-2 hétben már hangos volt a sajtó a jövő évi minimálbér emeléstől. Ahogy azt már olvasni lehetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tárgyalásán szóban már elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra emelkedjen 2022-ben. Ez közel 20%-os emelést jelentene.

Amennyiben ez megvalósul, az természetesen magával vonzza, hogy a munkáltatóknak jelentősen megemelkednek a költségeik, hacsak más munkáltatói közteher nem csökken kellőképpen. Nyilván a munkavállalók nettó jövedelme is több lesz, hiszen jelenleg a teljes munkaidőre előírt minimálbér bruttó 167.400 Ft/hó, melynek a 66,5%-át kapja meg az érintett munkavállaló nettóban (111.321 Ft-ot), ha nem érvényesít semmilyen kedvezményt. Ez egy 200.000 Ft-os minimálbérnél 133.000 Ft-ra emelkedne.

De ez az érem egyik oldala, mivel a minimálbér változása nem csak azokat érinti, akik hivatalosan ennyi bérért dolgoznak, vagy alkalmaznak munkaerőt, a minimálbér emelése igen sok ellátásra és kötelezettségre is kihat, így jelentősen kibővül az érintettek köre még akkor is, ha elsőre nem is látszik.

A teljesség igénye nélkül nézzük meg a legfontosabbakat:

200e_minimalber_v3.jpg

GYED összege:

A GYED maximális összege jelenleg a minimálbér kétszeresének 70%-a. Jövőre a 200.000 Ft-os minimálbérnél ez havonta ~45.000 Ft bruttó GYED-et fog jelenteni pluszban azon ellátást igénybe vevőknek, akiknek a jövedelmük alapján a maximumot lehet folyósítani.

Napi táppénz összege:

A táppénz napi összege jelenleg a minimálbér kétszeresének 30-ad része, az emelés után jövőre ez naponta ~2.200 Ft bruttó táppénzt fog jelenteni a keresőképteleneknek, persze jövedelemtől függően.

Egyéni vállalkozók minimum járulékalapja:

Az egyéni vállalkozók TB járulék és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségüket legalább a minimálbér alapján kötelesek megfizetni, így a minimálbér emelésével az ő közterheik is emelkedni fognak.

Megbízottak biztosítási jogviszonya:

Természetes személy megbízási jogviszonyát a megbízás hossza és a munkáért kapott megbízási díj mértéke alapján kell megállapítani. Amennyiben a tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30%-át, illetve naptári napokra annak harmincad részét, akkor TB szempontból biztosított lesz a megbízott. Ez is befolyásolhatja a megbízottnak járó megbízási díj nettó összegét.

Személyi kedvezmény:

Személyi kedvezményt vehet igénybe az, aki

  • a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm.rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, továbbá
  • aki rokkantsági járadékban
  • vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Ez az idei évben 8.370 Ft-ot jelent, de az emelt minimálbérrel ez már 10.000 Ft-ra emelkedne.

Álláskeresési járadék:

Az álláskeresési járadék legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg. Ezen nincs mit magyarázni, automatikusan emelkedni fog az ellátás a minimálbér emelésével.

KATA-s vállalkozók szolgálati ideje:

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a havi 50.000 Ft KATA adót fizető egyéni vállalkozóknak egy nap vállalkozói lét jelenleg csupán 0,61 nap szolgálati időnek minősül. Amennyiben a minimálbér a már említett 200.000 Ft-ra emelkedik és a KATA-sok "generált" járulékalapját nem arányosítják hasonló mértékben, akkor egy nap már csak 0,51 nap szolgálati időnek fog megfelelni. Ez a nyugdíj számításánál nem elhanyagolható tényező.

Rehabilitációs hozzájárulás:

Ez ugyan a munkáltatókat érinti, de fontos megemlíteni, hiszen rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie a munkaadónak akkor,

  • ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladja a 25 főt,
  • de az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5%-át

A rehabilitációs hozzájárulás mértéke a tárgyév első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese személyenként (a számítás módjára ebben a posztban nem térek ki), évente. Ez egy nagyobb létszámú munkáltatónál már jelentős összegre rúghat.

Ezután vajon hány ember lehet érintett benne?

Sok, nagyon sok! Jól látszik, hogy egyetlen apró módosítás rengeteg mindent befolyásol, és a költségvetés oldalán is jelentős hatással bír. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy milyen mértékű emelés lenne a reális és az elfogadható, figyelembe véve a munkáltatóknál megjelenő többletköltségeket, valamint azt, hogy az árak meredeken emelkednek, amit a munkavállalók nyilván nehezen kezelnek béremelés nélkül.

És Ön mit gondol?

Szavazzon most!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

minimálbér