2017. jan 15.

Máris csökken a munkába járás költségtérítése!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Máris csökken a munkába járás költségtérítése!

Megszámolni sem tudom hány cikkben olvastam az elmúlt 2 hónapban, hogy a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés hosszú idő óta végre emelkedni fog. Igen, a munkáltatóknak 2017. január 1-től az eddigi 9,-Ft/km helyett 15,-Ft/km költségtérítést kell adniuk minden olyan munkavállaló részére, aki az ezt szabályozó rendelet alapján jogosult rá.

Pontosabban, KELLETT adniuk!

Nem véletlen az előző mondatban a múlt idő, hiszen a változásnak még két hétig sem örülhettünk, mivel pár napja már jött is az erre vonatkozó törvénymódosítás, miszerint továbbra is csak a 9,-Ft/km költségtérítést kötelező kifizetni a munkavállalóknak, a 15,-Ft és a 9,-Ft közötti különbözet kifizetéséről saját mérlegelési jogkörében dönthet a munkáltató.

Aki eddig is kapott ilyen költségtérítést az nyilván tudja, hogy miért volt jogosult rá, de a jogosultak köre jóval bővebb, mint ahogy azt gondolnánk.

Mégis kikről beszélek?

munkabajaras.jpg

Tényleg igen tág azoknak a köre, akik igénybe vehetik ezt a költségtérítést, de szokásomhoz híven a rendelet teljes szövegét nem fogom leírni, az itt elolvasható. Azonban a legnagyobb érintett kör kétségkívül a közigazgatási határon kívülről munkába érkezők (pl. ha valaki Dunakesziről jár be Budapestre dolgozni).  Alapesetben a munkáltató a bérlet vagy jegy árának minimum 86%-át köteles megtérítenie a munkavállalónak, de a rendelet lehetőséget ad arra is, hogy bizonyos esetekben a munkavállaló részére a gépkocsival való munkába járást is megtérítse a fent említett kilométerenkénti összegben.

Ezek az alábbi esetek:

  1. a) a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;
  2. b) a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;
  3. c) ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni;
  4. d) a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

Ugyan a törvényalkotó a gépkocsival járók költségtérítését gyakorlatilag ezzel a törvénymódosítással nem emelte, azonban a jogosultak körét némileg kiterjesztette, mivel korábban csak a bölcsődés és az óvodás gyermekkel rendelkezők voltak rá jogosultak, de már a 10 év alatti általános iskolás gyermekkel rendelkezőknek is jár.

Gyanítom, hogy a munkáltatók többsége továbbra is csak a szükséges mértékig fogja kifizetni ezt a költségtérítést (ha egyáltalán kifizeti), és kevesen lesznek olyan jó fejek, hogy a magasabb összegben térítenek. Pedig a rendelet alapján arra is meglenne a munkáltatók lehetősége, hogy a közigazgatási határon belülről érkező munkavállalóknak - a fenti felsorolás c) és d) pontjába tartozóknak - is fizessenek ilyen költségtérítést, ráadásul mindkét fél számára adómentesen!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

költségtérítés munkaügy munkahelyteremtés