2017. jan 10.

Szereti a hosszú hétvégéket? 2017-ben erre számítson!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Szereti a hosszú hétvégéket? 2017-ben erre számítson!

A tavalyi év vége többek között attól volt hangos, hogy egy törvényjavaslatban előterjesztették a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását. Sokan reménykedtek benne, hogy végre lesz egy tuti biztos 4 napos hétvégénk minden évben. Nos, ez végül nem került a Parlament elé, de ne csüggedjenek, mivel erről akár év közben is dönthetnek, ezért még van némi remény.

De nézzük, mire számíthat az, aki 2017-ben össze szeretné kötni a kellemest a hasznossal, és a szabadságait úgy tervezi, hogy az egybeessen a munkaszüneti napokkal, így kevesebb szabadság felhasználásával hosszabb pihenést biztosítva magának.

hotel_szoba.jpg

Munkaszüneti napok 2017-ben:

  • március 15. - szerda - Nemzeti Ünnep
  • április 17. – hétfő - Húsvét /3 napos hétvége/
  • május 1. - hétfő - A munka Ünnepe /3 napos hétvége/
  • június 5. - hétfő - Pünkösd /3 napos hétvége/
  • augusztus 20. - vasárnap - Állami ünnep
  • október 23. - hétfő - Nemzeti Ünnep /3 napos hétvége/
  • november 1. - szerda - Mindenszentek napja
  • december 25-26. – hétfő és kedd - Karácsony /4 napos hétvége/
  • január 1. – hétfő – munkaszüneti nap /3 napos hétvége/

 

A fentiekből jól látható, hogy még öt alkalommal lesz 3 napos hétvégénk, és egy alkalommal pedig 4 napos. Ezek remek alkalmat kínálnak egy kis évközi pihenésre, szinte az év minden szakaszában. Aki teheti, annak érdemes is kihasználnia ezt, hiszen jobbnál-jobb ajánlatokból válogathatunk, akár INNEN!

Érdemes már most előre tervezni, hiszen a jó helyek hamar elkelnek, és amúgy is a legtöbb munkáltatónál már év elején beütemezik a munkavállalók éves szabadságának kiadását.

Ezzel kapcsolatban nem győzöm hangsúlyozni, hogy alapvetően a szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki, és nem a munkavállaló veszi ki. Ez óriási különbség, főleg hogy a munkáltató évente csupán 7 munkanap szabadságot köteles úgy kiadni, ahogy azt a munkavállaló szeretné. Ráadásul ezt a munkavállalónak legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

Persze a humánusabb munkáltatóknál ez nem szokott gondot okozni, de sajnos sokszor hallok rémtörténeteket ezzel kapcsolatban.

Nincs más hátra, mint a fentiek ismeretében megtervezni a jól megérdemelt pihenést 2017-re, és bízni abban, hogy végül mégiscsak két 4 napos hétvégénk lesz ebben az évben.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

szabadság munkaügy