2016. máj 24.

Ennyit adok! De mennyit kapok?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ennyit adok! De mennyit kapok?

Aránytalanságok a társadalombiztosításban

Magyarországon kötelező társadalombiztosítási rendszer működik, ami azt jelenti, hogy mindenkinek kötelezően részt kell vennie benne, és hozzá kell járulnia a költségekhez a társadalombiztosítás fedezetéről szóló törvényben meghatározottak szerint. Ugyanezen törvény alapelvei között szerepel, hogy mindenki a befizetett járulékának megfelelő arányban részesül a pénzbeli társadalombiztosítási ellátásokban. Ez nagyon szépen hangzik, de a törvényalkotó ravasz volt, és kiköti, hogy ez csak akkor igaz, ha a törvény kivételt nem tesz.

Gondolom nem meglepő, hogy vannak kivételek, így csak részben tud érvényesülni a fent említett alapelv.

aranytalan_tb.jpg

Példaként vegyük a táppénzt és a gyermeket vállalókat megillető Gyermekgondozási díjat (GYED). Nem mindenki tudja, de ezek az ellátások be vannak maximalizálva. Tehát hiába fizet valaki bármilyen magas jövedelem után felső korlát nélkül pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (jelenleg 3%), betegség vagy szülés esetén csak a törvényben meghatározott maximumot kaphatja.

2016-ban a táppénz maximum összege 7.400.Ft/nap, a GYED maximum összege 155.400.-Ft/hó.

És mi a helyzet az egészségügyi szolgáltatásokkal?

No, itt aztán teljesen mindegy, hogy ki mennyi természetbeni egészségbiztosítási járulékot (jelenleg 4%) fizet meg, minden biztosított ugyanarra az egészségügyi ellátásra jogosult. Az is ugyanazt kapja, aki a minimálbér után fizeti meg a járulékot, az is, aki vezető beosztásban a havi 2 millió forintos bére alapján teljesíti a kötelező járulékfizetést. És most kapaszkodjanak meg: az őstermelő, akinek egy fillér járulékalapja sem volt, az is ugyanazt az ellátást kapja, mint bármelyik más biztosított.

Úgy gondolom, az emberek többsége tisztában van azzal, hogy mi vár rá, ha orvosi ellátásra lesz szüksége. Várólisták, zsúfolt várótermek, többnyire lerobbant rendelők, és kórházak, több szempontból kifogásolható szolgáltatások, szakemberhiány stb.

Így nem csoda, hogy aki teheti, az igénybe veszi az egyre népszerűbb magán orvosi szolgáltatásokat, ahol pénzért ugyan, de kulturált körülmények között, gyorsan el lehet végeztetni a szükséges vizsgálatokat. Aki ilyen jellegű szolgáltatást vesz igénybe, az is megfizette a kötelező járulékot, ami így kidobott pénznek vehető.

Sajnos nincs olyan rendszer – akár a pénzbeli, akár a természetbeni egészségbiztosítási ellátásokról beszélünk – ami mindenki számára megnyugtató megoldást nyújtana, és mivel a téma igen összetett és nehéz, ezért még jó ideig nem is lesz – ha egyáltalán létezik ilyen. Mindenesetre, ha a megelőzésre több figyelmet fordítanának, az egészségügyre elköltött hatalmas összegeket hatékonyabban használnák fel, és jobban menedzselnék ezt a területet, akkor talán előbb-utóbb érezhető javulás indulna meg az egészségügy területén.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

járulék GYED gyermekápolási táppénz Táppénz