2016. jan 31.

Igényeljen CSED-et, GYED-et egy időben!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Igényeljen CSED-et, GYED-et egy időben!

Mostanában szinte nincs olyan nap, amikor ne futnék bele a bürokrácia csökkentéséről szóló intézkedésekbe. Ezzel kapcsolatban ismét egy könnyítésre szeretném felhívni a figyelmet, mely a kismamák számára jelent egyszerűsítést az őket megillető ellátások - nevezetesen a Csecsemőgondozási díj (CSED) és a Gyermekgondozási díj (GYED) - igénylésekor.

Az eddigi gyakorlat ugyanis kétlépcsős volt, ezt a két ellátást külön-külön kellett az arra jogosultnak megigényelnie. Ez nemcsak az ügyintézőknek okozott plusz munkát, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy sokszor az igénylők elfelejtették időben benyújtani az ehhez szükséges papírokat az ellátást megállapító és folyósító szervnek. Többször találkoztam már olyan esettel, amikor a kismama a CSED lejárta után csak várta a GYED folyósítását, mert azt gondolta, hogy ez automatikusan történik.

csed_gyed_egyutt.jpg

Sokak örömére ez a folyamat változott meg 2016. január 1-től, hiszen idén már egyetlen nyilatkozat benyújtásával el lehet indítani ugyanazon gyermekre tekintettel a CSED és a GYED igénylését.

Annak ellenére, hogy már év elejétől lehet élni ezzel a lehetőséggel, az ehhez szükséges nyomtatvány csak pár napja került fel az OEP honlapjára, mely innen is letölthető.

Természetesen a két ellátásra vonatkozó igény külön-külön is benyújtható a korábbiaknak megfelelően. Erre leginkább akkor lehet szüksége valakinek, ha nem ugyanaz a személy veszi igénybe a CSED-et és a GYED-et.

Úgy gondolom, hogy ez az egyszerűsített igénylési folyamat tényleg megkönnyíti az ellátásokkal kapcsolatos ügyintézést, így minden kismamát arra bíztatok, hogy a fenti ellátásokra való jogosultság esetén éljen a lehetőséggel, és igényelje egy időben a két ellátást, hiszen ez a lehetőség mindenki számára adott, akár a munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyhez, akár a Kormányhivatalhoz nyújtja be igényét.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

------------------------------------------------------------

Ajánlom figyelmébe a Munkaügy Érthetően következő rendezvényét: Munkaügy Érthetően Workshop 1. - Kisgyermekeseknek és családot tervezőknek

További információk és jelentkezés az alábbi linken: https://www.facebook.com/events/1681637278745991/

Szólj hozzá

GYED GYES CSED