2016. jan 25.

Igyekezzen, ha azt szeretné, hogy a NAV csinálja az adóbevallását - fontos tudnivalók az adóhatósági adómegállapításról

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Igyekezzen, ha azt szeretné, hogy a NAV csinálja az adóbevallását - fontos tudnivalók az adóhatósági adómegállapításról

Az utóbbi időben sokat lehetett hallani a bürokrácia csökkentéséről szóló rendeletről, és az ezzel kapcsolatos törekvésekről. Ezt az irányvonalat képviseli a személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos, magánszemélyek által elérhető lehetőségek kibővítése is, amit az adóhatóság a „Csak egy X és más semmi” szlogennel népszerűsített. Ezzel az újítással próbálják könnyíteni az adózók dolgát, ugyanis az idei évtől úgynevezett bevallási nyilatkozatot is tehetünk.

Ennek lényege, hogy egyetlen nyilatkozattal meg tudjuk bízni az illetékes NAV-ot, hogy készítse el a 2015. évre szóló adóbevallásunkat. Ez nagyon jól hangzik, ám mindenkit óvatosságra intek, mielőtt a megadott határidőig megtenné ezt a nyilatkozatot, mivel a nyilatkozat megtétele egyenértékű a bevallással, nem lehet visszavonni!

adonyilatkozat.jpg

Ezt a lehetőséget alapesetben az választhatja, akinek 2015. adóévben kizárólag munkáltatótól származott jövedelme volt, és nem érvényesít

  • családi kedvezményt,
  • első házasok kedvezményét,
  • súlyos fogyatékossági kedvezményt,
  • lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményét,
  • tandíjkedvezményt.

A fentieken kívül rengeteg további feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki ilyen nyilatkozatot következmény nélkül tegyen, ezeket most nem részletezném, a teljes tájékoztató itt tölthető le.

Amire viszont kitérnék, az néhány speciális eset, ami sokakat érinthet, és a NAV által kiadott tájékoztatóból nem derül ki egyértelműen.

Ezek a következők:

  • aki nyugdíj mellett szerzett jövedelmet, és megfelel a nyilatkozattétel egyéb követelményeinek, az bátran tehet bevallási nyilatkozatot, hiszen a nyugdíj nem adóköteles.
  • kizáró ok, ha valaki álláskeresési járadékot is kapott 2015-ben, hiszen a folyósító szerv nem minősül munkáltatónak.
  • ha év közben többször váltottunk munkáltatót, az nem kizáró ok
  • érdekes eset, ha valaki bármilyen pénzbeli ellátást (pl. táppénz, CSED, GYED stb.) kapott, ugyanis ilyenkor nem mindegy, hogy ki folyósította azt. Amennyiben az OEP, akkor máris megszűnt az adózó nyilatkozattételi lehetősége, viszont ha a munkáltatójánál társadalombiztosítási kifizetőhely működik, és teljes mértékben ő folyósította az említett ellátást, akkor nyugodtan választhatja az adóhatósági adómegállapítást.

Aki élne az adóhatósági megállapítással, annak nem árt igyekeznie, hiszen a bevallási nyilatkozat választásáról a munkáltató felé 2016. január 31-ig a 15M30 számú nyomtatványon kell nyilatkozni. Több munkáltató esetén elég – szabad választás szerint - csak az egyiknél megtenni a nyilatkozatot.

A munkáltatóval nem rendelkező magánszemély a nyilatkozatot a NAV ügyfélszolgálatán vagy honlapján elérhető 15NY31 jelzésű nyomtatványon, elektronikus úton vagy papíralapon teheti meg szintén 2016. január 31-ig. Mivel a jogszabályban előírt határidő idén vasárnapra esik, ezért a nyilatkozat 2016. február 1-ig tehető meg. Ez a határidő jogvesztő.

Biztos vagyok benne, hogy sok munkavállaló fogja kihasználni ezt az új lehetőséget, mivel már rengeteg kérdést kaptam ezzel kapcsolatban. Viszont sajnos arra is fogadni mernék, hogy sokan közülük nem tehetnének ilyen nyilatkozatot, és így a NAV visszajelzése után nem fogják megúszni az önadózást.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás adóbevallás SZJA