2015. dec 03.

Változik a Gyermekgondozási segély - egy régi ellátás új néven

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Változik a Gyermekgondozási segély - egy régi ellátás új néven

A Gyermekgondozási segély – ismertebb nevén a GYES - története egészen 1967-re nyúlik vissza, amikor is a 3/1967-es Kormányrendelet bevezette, hogy támogassa és ösztönözze a gyermekvállalást. Azóta rengeteg változáson ment keresztül, ha a jogosultsági szempontokat vesszük figyelembe. Volt olyan időszak, amikor meghatározott idejű munkaviszonyhoz kötötték, sőt egy időben az igénylő jövedelmétől is függött, hogy valaki megkapta-e vagy sem.

Jelenleg az arra jogosultaknak alanyi jogon jár, az összege pedig azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, amely 2015-ben 28.500.-Ft/hó.

gyes_1.jpg

A Kormány nemrég nyújtotta be a Családtámogatási törvényt is érintő módosító javaslatát, amit valószínűleg el is fogadnak majd. Ennek értelmében 2016-tól új időszámítás kezdődik a GYES-t illetően, hiszen hosszú évtizedek után új nevet kap. A módosítás alapján a gyermekgondozási segély a jövő évtől gyermekgondozást segítő ellátás lesz. A rövidített elnevezés továbbra is GYES marad.

A név megváltoztatásával egy szemléletbeli váltást szerettek volna kifejezni, mivel a kormány szerint a családtámogatási rendszer elsődleges célja a gyermekvállaláshoz és azok felneveléséhez nyújtandó segítség, nem pedig a szociális problémák megoldása.

Ezt a szemléletbeli váltást az elnevezések tekintetében már korábban is alkalmazták, hiszen az idei év elején egy másik ellátást is átkereszteltek, mégpedig a terhességi gyermekágyi segélyt (THGYÁS), ami a csecsemőgondozási díj (CSED) elnevezést kapta.

A fentieket figyelembe véve senkit ne érjen meglepetés, ha januártól a gyermekgondozást segítő ellátással találkozik. Az ellátás a régi, csupán a nevében lesz új!

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

családtámogatás GYES