2015. nov 18.

Ha karácsonyra értékes ajándékot kap, gondoljon erre is

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ha karácsonyra értékes ajándékot kap, gondoljon erre is

Így év vége felé szinte mindenki készül a közelgő ünnepekre, gondosan megtervezi a karácsonyi menüsort, és azon töri a fejét, hogy vajon kinek milyen ajándékot vegyen. Legyünk őszinték, ajándékot adni jó érzés (nemcsak karácsonykor), de ajándékot kapni sem rossz.

Az ajándékozás fogalmát az illetéktörvény is ismeri, és többet között azt is kimondja, hogy ingóság ajándékozásakor illetékfizetési kötelezettség terheli a megajándékozott félt. Szerencsére az illetékfizetési kötelezettség a felek közötti rokoni kapcsolat, valamint az ajándék értékének függvénye. Fontos megemlíteni, hogy ennek értelmében az ajándékozási illeték alól mentesül az ajándékozó egyenes ági rokona.

De mi a helyzet akkor, ha valamelyik oldalági rokonunkat (pl. testvér vagy nagybácsi, nagynéni), esetleg egy velünk rokonsági kapcsolatban nem álló ismerősünket ajándékozzuk meg, netán tőlük kapunk valamilyen nagyértékű ajándékot?

Ebben az esetben bizony az ajándékot kapó köteles az ajándékozási illeték megfizetésére. Ajándéknak jellemzően valamilyen ingóságnak minősülő dolgot szoktak adni, bár az ingatlan ajándékozása sem kizárt. A törvény értelmében mindkettő illetékköteles.

ajandek.jpg

És hogy mennyi a fizetendő illeték mértéke?

  • ingatlan ajándékozásakor a tiszta érték 9%-a,
  • gépjármű esetében a visszterhes vagyonátruházási illeték kétszerese
  • minden egyéb vagyontárgy esetén a tiszta érték 18%-a

Mielőtt megijednénk, nem árt tudni, hogy ha az ingó ajándék tiszta értéke (ami az adósságokkal, egyéb terhekkel csökkentett érték) a 150.000.-Ft-ot nem haladja meg, és az ajándékozásról nem készítettek okiratot, a vagyonszerzés nem lesz illetékköteles, így rokoni kapcsolattól függetlenül a megajándékozottat nem terheli sem bejelentési, sem illetékfizetési kötelezettség. Az illetékmentesség szempontjából fontos, hogy az előbb említett mindkét feltétel fennálljon.

Most képzeljük el, hogy egy műszaki cikkeket forgalmazó üzlet pénztáránál állunk, és éppen szeretett testvérünknek vásárolunk karácsonyi ajándéknak egy 160.000.-Ft értékű laptopot, esetleg TV-t. Ugye milyen meghitt lesz az a pillanat, amikor tájékoztatjuk őt, hogy egyébként ne felejtse el majd bejelenteni a NAV felé ezt a vagyongyarapodást, és mellesleg fizessen 18% illetéket is utána.

De elrugaszkodva egy kicsit a karácsonytól, lelki szemeim előtt megjelenik egy menyasszony, akinek épp egy perce kérték meg a kezét egy igen drága gyémántköves gyűrűvel. Vajon a házassági ajánlatra tett pozitív válasza után, az éppen könnyeivel küszködő hölgynek eszébe jut-e, hogy a gyűrű értéke (amit valószínűleg nem is tud) után 18% illetéket kell fizetnie?

A választ mindenki maga döntse el.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás illeték