2017. aug 15.

Csökken-e jövőre a bérek közterhe?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Csökken-e jövőre a bérek közterhe?

A munkáltatók vagy a munkavállalók járnak jobban?

Az országgyűlés már nyár elején elfogadta a jövő évi adócsomagot, de – ahogy az lenni szokott - ez még egyáltalán nem biztos, hogy a végleges verzió lesz. Ugyebár idén január 1-től jelentősen csökkent a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás. Előbbi elsősorban a munkáltatók által fizetett bérek közterheit, utóbbi leginkább a cafeteria rendszeren belül elérhető juttatások közterheit mérsékelte. Ezzel szemben a munkavállalókat érintő adók és járulékok mértéke nem változott, csupán a kétgyermekesek családi adókedvezménye nőtt.

De mi lesz jövőre? Ki jár jól?

kerdojel.jpg

A munkáltatók többsége a nyári szabadságolások után már pontosan megtervezi, és nagyjából véglegesíti a jövő évi költségvetését, amiben vastagon benne van a bérgazdálkodás is. Ami biztosnak látszik, hogy a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó újra csökken majd - az adócsomag szerint 2%-kal (20%-ra) - ellenben további 0,5 százalékponttal csökkenhet, ha 2017 első kilenc hónapjában a bruttó bérnövekedés a versenyszférában meghaladja a 11%-ot. Így ismét lesz némi lehetőség arra, hogy ezt a csökkentést a munkáltatók visszaforgassák a munkavállalók bérébe. Amennyiben marad a 2%-os csökkentés, az kb. 1,6%-os bruttó béremelésre elég, ami ugyan nem sok, de némi differenciált bérkorrekciót végre lehet belőle hajtani. Persze ez csak azon munkáltatóknál állja meg a helyét, ahol piacképes és a valóságnak megfelelően bejelentett bérek vannak, nem a kizsákmányoló és zsebbe csúsztató munkáltatóknál, ahol hivatalosan minimálbérért dolgoznak az emberek, mivel a jövő évi minimálbér emelés simán elviszi az említett adócsökkentést.

De ha már minimálbér!

Egy tavaly év végi rendeletben már előre szabályozták a 2018-ban érvényes minimális jövedelmeket, mely szerint jövőre a minimálbér 8,2%-kal 138.000 Ft-ra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 12,1%-os emelés után 180.500 Ft lesz. Egyébként erre sem vennék mérget, hiszen messze még az év vége, ez is változhat a mutatók és egyéb tényezők hatására.

Mi lesz Cafeteria fronton?

Jelen álláspont szerint a cafeteria rendszeren belül elérhető juttatások (kivéve a kedvezményes adózású készpénzes juttatást, és a SZÉP kártyára történő hozzájárulást) közterhe is csökken majd egy kicsit a jelenlegiről, így amelyik juttatás eddig 43,66%-os adóterhet viselt az jövőre már „csak” 41,3%-ot fog. Ezzel kicsit jobban járhatnak a munkavállalók is, hiszen a legtöbb munkáltató éves bruttó összegben határozza meg a cafeteria keretet.

Mi lesz a munkavállalókkal?

Jó hír, hogy a kétgyermekesek ismét örülhetnek egy kicsit, hiszen tovább nő az őket érintő családi adókedvezmény mértéke gyermekenként, havonta nettó 2.500 Ft-tal.

Azonban a nagy többségnek rossz hírem van, hiszen jelenleg úgy néz ki, hogy a munkavállalók bérét terhelő adó és egyéni járulékok mértéke nem csökken majd, így nem fogunk alapból többet keresni. Ezzel kapcsolatban érdekességképpen jegyezném meg, hogy a fogyasztói árak a KSH adatai szerint az elmúlt egy évben átlagosan 2,1%-kal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 3,3%-kal azon belül is a kenyéré 5,4%-kal, a sertéshúsé 12,7%-kal. És ez még nem a vége, mivel a szakértők növekvő inflációs előrejelzéssel számolnak, így valószínűleg további áremelkedés várható.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

facebook_megosztas.jpg

Szólj hozzá

adózás cafeteria minimálbér