2017. jún 22.

Itt a vakáció! A bulizás mellett dolgozni is szeretnék!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Itt a vakáció! A bulizás mellett dolgozni is szeretnék!

Így dolgozhatsz a szünidő alatt

A diákok már örülhetnek, hiszen ismét megkezdődött a nyári vakáció. Közülük ezt sokan pihenéssel fogják tölteni, de egyre többen szeretnének valamilyen munkát végezni. A felmérések szerint bőven akad munka, és már sok diákszövetkezet azt jósolja, hogy nem lesz annyi diákmunkás, mint amennyire szükségük lenne

Hát nézzük meg az alapfeltételeket, ami a munkavállaláshoz kell!

diakmunka.jpg

Az első alapfeltétel az életkor, hiszen a Munka Törvénykönyve szerint 16 éves kortól lehet munkát végezni. Ettől eltérően az is végezhet munkát az iskolai szünet alatt, aki a 15. életévét betöltötte és nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat. Fontos, hogy 18 év alatti munkavállalóknál a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges a munkavégzéshez.

A második fontos dolog, hogy a diák rendelkezzen adóazonosító jellel. Ezt igazán nem nehéz beszerezni, ha valaki nem rendelkezik vele, bár megjegyezném, hogy az adóhatóság (NAV) tavaly év végén mindenkinek megképezte az adóazonosító jelét, aki 2016. december 31-ig nem töltötte be a 25. életévét, és megküldte az érintettek részére az adókártyát.

Irány a munka! De milyen jogviszonyban?

Ha egy diák dolgozni szeretne, akkor az érdekesebb kérdés, hogy ezt milyen keretek között teszi meg, mivel ez már adózási és társadalombiztosítási kérdéseket is felvet. Ráadásul a diák nettó bérét is jelentősen befolyásolja.

Klasszikus munkaviszony:

A diákok esetében nem ez a tipikusan alkalmazott foglalkoztatási forma, de a feltételek fennállása esetén bármikor lehet kötni munkaszerződést. Természetesen ilyenkor nem jár semmilyen előnnyel, ha valaki diák, hiszen ugyanannyi adót és járulékot kell fizetnie a jövedelme után. Sőt ilyen esetben akár táppénzre is jogosulttá válhat a diák, ráadásul a nyugdíj szempontjából szolgálati időnek fog minősülni az így eltöltött idő.

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (megbízási szerződés):

Ez sem a legelterjedtebb foglalkoztatási forma a diákok között, ráadásul munkajogi problémák is felmerülhetnek (bújtatott munkaviszony) a munkáltató oldalán, ha nem kellő körültekintéssel köt egy ilyen szerződést. Ebben az esetben a megbízottnak nyilatkoznia kell a költségeiről, mely csökkenti a fizetendő adó és a járulék alapját. A legtöbben a 10%-os költséghányad alkalmazását választják, mivel így nem kell számlákkal igazolni a felmerült költségeket, ha egyáltalán keletkeztek ilyenek.

Egyszerűsített foglalkoztatás (mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka):

Ennél a foglalkoztatási formánál bizonyos korlátok vannak érvényben a munkáltatói oldalról, cserébe viszont igen kedvező közteher megfizetése mellett lehet foglalkoztatni a diákokat. Adózási szempontból a diákok sem járnak rosszul, hiszen ha az így keletkezett jövedelmük nem éri el a mentesített keretösszeget (foglalkoztatás napjainak száma és a minimálbér esetén 5.870,-Ft, a garantált bérminimum esetén 7.410,-Ft szorzata), akkor sem bevallási, sem adófizetési kötelezettségük nem keletkezik.

Iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka:

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a diákok legnagyobb része így vállal munkát. Így igen sok ajánlat közül választhatnak, és a jövedelmük után csupán személyi jövedelemadót kell fizetniük. A cégek is sokszor a diákszövetkezetek szolgáltatásait veszik igénybe, hiszen így rengeteg adminisztrációs feladattól is megkímélik magukat.

Mennyi az annyi?

diakmunka2_1.jpg

Az, hogy a fent felsorolt foglalkoztatási formák mennyibe kerülnek a munkáltatónak, valamint mennyit fog kézhez kapni a diák, az alábbi táblázatból látható. A példában egy diák 2017. július 3-14. között (10 munkanap) végez munkát napi 8 órában 1.000,-Ft/óra munkabérért.

Jogcím

Munkaviszony

Megbízási szerződés

Egyszerűsített foglalkoztatás

Iskolaszövetkezeti tagként

Bruttó jövedelem

       80 000 Ft

 80 000 Ft

         80 000 Ft

                     80 000 Ft

Diák adó- és járulékterhe

       26 800 Ft

 23 040 Ft

           3 195 Ft

                     12 000 Ft

Nettó jövedelem

       53 200 Ft

 56 960 Ft

         76 805 Ft

                     68 000 Ft

Munkáltató összes költsége

       98 800 Ft

 88 920 Ft

         90 000 Ft

 Szerződés szerint

 

A fenti információk csupán iránymutatásként szolgálnak, nem fedik le teljes körűen az előforduló eseteket, hiszen egyéb tényezők is befolyásolhatják a jövedelmet, valamint a fizetendő adó- és járulék összegét. Ha személyre szabott tanácsot szeretne, keressen bizalommal.

facebook_megosztas.jpg

Következő cikkemben is fontos tudnivalókat olvashat, ne hagyja ki, iratkozzon fel a hírlevélre már most: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá