2016. sze 06.

Mi az: nevében szabadság, de mégsem az?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Mi az: nevében szabadság, de mégsem az?

Találós kérdés a Munka Törvénykönyvében

Ha valaki szokott a törvényekben böngészni, akkor mindenféle furcsa elnevezéseket találhat. A Munka Törvénykönyvében is van néhány ilyen, de ezeket teljesen természetes módon használjuk a mindennapokban anélkül, hogy elgondolkoznánk a jelentésén.

Hurrá! Szabadságra megyek!

A munkavállalók többségének – természetesen a munkavégzéssel összefüggésben - a szabadság szóról egyből az jut eszébe, hogy végre nem kell bemenni a munkahelyére, eltöltheti a jól megérdemelt pihenését, és azt csinálhat, amit akar. Ráadásul erre az időre még fizetést is kap.

De mi a helyzet akkor, ha valaki betegszabadságon van? Ugye erről már nem a féktelen szórakozás, vagy a kellemes időtöltés jut az eszünkbe? Pedig ezt is szabadságnak nevezi a törvény, de a szó szoros értelmében nem tekinthetjük annak egy betegséggel küszködő ember otthoni vagy kórházi lábadozását.

Munkaügyi szempontból vizsgálva a szabadság és a betegszabadság között csupán annyi a közös, hogy bár eltérő mértékben, de mindkettő időtartamára távolléti díjat kapunk.

Mikor jár betegszabadság?

beteg_csaj.jpg

Saját jogú keresőképtelenség esetén jár, kivéve az üzemi baleset és foglalkozási betegség, valamint a veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenséget, mivel ezekre már az első naptól táppénzt kap az arra jogosult.

És hány napot lehetek betegszabadságon?

A betegszabadság mértéke munkáltatóként és naptári évenként 15 munkanap, de ha év közben kezdődik valakinek a munkaviszonya, akkor a betegszabadság időarányos részére jogosult. 

A korábbiakkal ellentétben jelenleg bizony előfordulhat, hogy ha év közben valaki több munkáltatónál is megfordul, és egy kicsit „betegesebb” a szokásosnál, akkor éves szinten a 15 munkanapnál sokkal több napra veheti igénybe a betegszabadságot. Ezért a munkáltatók nem szoktak rajongani, hiszen a betegszabadságra járó díjazás teljes mértékben az ő költségük.

Mi történik, ha már nincs betegszabadságom?

Ekkor a keresőképtelen munkavállalónak táppénz jár, ami már társadalombiztosítási ellátásnak minősül, és amit a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény szabályoz.

Nem voltam beteg egész évben! Átvihetem a következő évre a betegszabadság napjait?

A betegszabadság keretnapjainak száma nem vihető át a következő évre, mint a normál szabadság, ezért ha valakinek nem volt mind a 15 napra szüksége, akkor a fel nem használt napok elvesznek.

És mennyi pénz jár a betegszabadság idejére? 

A törvény szerint a betegszabadság tartamára a távolléti díj 70%-a jár. Hozzáteszem, hogy a munkáltató ettől a mértéktől pozitívan eltérhet, de a gyakorlatban nem ez a jellemző. 17 év szakmai múlttal a hátam mögött csupán egy olyan munkáltatóval találkoztam eddig, aki a betegszabadság idejére a törvényben előírtnál magasabb összegű távolléti díjat – egészen pontosan 100%-ot - fizetett, ezzel kedvezve a munkavállalóinak.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

munkajog munkaügy betegszabadság Táppénz OEP ellátás