2016. feb 09.

CSED-et, GYED-et, táppénzt igényeltem! Mikor kapom meg?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
CSED-et, GYED-et, táppénzt igényeltem! Mikor kapom meg?

Fontos változások az ügyintézési határidőkben

Korábban sok kérdést kaptam arra vonatkozóan, hogyha valaki egészségbiztosítási ellátást (táppénz, CSED, GYED stb.) igényel, akkor mikor fog belőle ténylegesen pénzt látni. Ez igen fontos kérdés, hiszen ha valaki pl. keresőképtelenné válik, és kiesik a munkából, az jelentős bevétel kiesést is okozhat a családi kasszában, attól függően, hogy milyen jövedelemmel rendelkezik, és milyen hosszúra nyúlik a keresőképtelensége.

Általánosan elmondható, hogy azok a munkavállalók, akiknek a munkahelyén nem működött társadalombiztosítási kifizetőhely sokkal később jutottak az őket megillető ellátásokhoz.

hatarido_modosulas.jpg

Nem egy olyan esettel találkoztam már, amikor egy vidéki munkáltató költségtakarékossági okokra hivatkozva havonta csupán egyszer küldte fel a munkavállalóktól átvett igényléseket, táppénzes igazolásokat a Budapesten lévő könyvelő irodába, ahol aztán kiállították az ellátás megállapításához szükséges igazolásokat, majd beküldték az illetékes szervnek. Így akár két hónapos csúszás is lehetett az ellátás igénylése, valamint az ellátás folyósítása között. Megjegyezném, hogy a munkáltatónak az ellátásokra irányuló kérelmeket az átvételt követő 5 napon belül továbbítani kell a folyósító szervnek, vagy a TB kifizetőhelynek.

Már korábban is szigorú előírások voltak az egyes ügyintézési határidőkben, de idén január 1-től azok tovább szigorodtak, hiszen ha a pénzbeli ellátások iránti kérelem a benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján teljes mértékben megállapíthatóak és teljesíthetőek, akkor az ügyintézési határidő 8 nap! Ez természetesen nemcsak a TB kifizetőhelyekre, hanem a Kormányhivatalokra is vonatkozik, azonban nem árt tudni, hogy az általános ügyintézési határidő továbbra is 21 nap maradt.

A tapasztalataim azt mutatják, hogy egy munkahelyi TB kifizetőhely nagymértékben megkönnyíti az egészségbiztosítási ellátások igénylési folyamatát, de mivel jelenleg csak azoknál a munkáltatóknál működhet ilyen intézmény, ahol a létszám eléri és tartósan meghaladja a 100 főt, így sokaknak továbbra is a foglalkoztató székhelye szerint illetékes kormányhivatal bírálja el és folyósítja az igényelt ellátást.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is:

https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

------------------------------------------------------------

Ajánlom figyelmébe a Munkaügy Érthetően következő rendezvényét: Munkaügy Érthetően Workshop 1. - Kisgyermekeseknek és családot tervezőknek

További információk és jelentkezés az alábbi linken: https://www.facebook.com/events/1681637278745991/

Szólj hozzá

GYED CSED Táppénz