2021. jan 21.

Adókedvezmények 2021

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Adókedvezmények 2021

Tessék nyilatkozni időben!!!

Ahogy azt a munkavállalók már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék valamelyik adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Ezt az idei évben is megtehetik, sőt érdemes is élni vele, hiszen a nyilatkozattétel jelentősen befolyásolhatja a nettó bérüket.

Lássuk milyen adókedvezményekről van szó!

family-2610205_1280.jpg

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény 2021-ben – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66.670 Ft, kettő eltartott esetén 133.330 Ft, három vagy annál több eltartott esetén 220.000 Ft. Ez a nettó bérben egy eltartott esetén 10.000 Ft-ot, kettő eltartott esetén 20.000 Ft-ot, három vagy annál több eltartott esetén 33.000 Ft-ot jelent kedvezményezett eltartottanként. Ráadásul ezt a kedvezményt nem csak az adóelőlegből, hanem a TB járulékból is lehet érvényesíteni.

Szeretne nyilatkozni? Az ehhez szükséges nyomtatványt, és a hozzá tartozó kitöltési útmutatót INNEN letöltheti!

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák adókedvezménye

contemplating-4273865_1280.jpg

Bár sokkal kevesebb adózót érint ez a kedvezmény, mint az előzőekben ismertetett családi adókedvezmény, de jelentősége annál nagyobb, hiszen teljes adómentességet biztosít a legtöbb jövedelemre. A kedvezmény igénybevételéhez nem árt tudnunk, hogy ki minősül jogosultnak.

E tekintetben négy vagy több gyermeket nevelő anya az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt, legalább négy gyermek után:

  • családi pótlékra jogosult, vagy
  • családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, ide értendő az az eset is, amikor a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg.

A részletes szabályokat, és a nyilatkozattételhez szükséges nyomtatványt ITT érheti el!

Első házasok adókedvezménye

people-2595862_1280.jpg

Az első házasok kedvezményére a házaspár akkor jogosult, ha legalább egyiküknek ez az első házassága. Ez azt jelenti, hogy a házaspárnak az a tagja is érvényesítheti, megoszthatja a kedvezményt, akinek nem ez az első házassága. Annak nincs jelentősége, hogy a házasságkötés belföldön vagy külföldön történt. Az első jogosultsági hónap a házasságkötést követő hónap. A kedvezmény a házassági életközösség alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető.  

A kedvezményt a bejegyzett élettársak is igénybe vehetik. A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33.335 Ft, mely nettóban havonta plusz 5.000 Ft-ot jelent a családi kasszába.

Ön is érintett benne? Töltse le a nyomtatványt INNEN, és nyilatkozzon!

Személyi adókedvezmény

diabetes-2298058_1280.jpg

Ez az adókedvezmény – korábbi nevén súlyos fogyatékossági kedvezmény - 2021. január 1-től a személyi kedvezményt adóalap-csökkentő kedvezményként lehet igénybe venni. A nyilatkozat alapján a munkáltató (kifizető) az adóelőleg alapját csökkenti jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összegével, azaz 2021-ben havi 53.700 Ft-tal. Ez az összeg még változhat, amint végre megszületik a 2021.évre vonatkozó minimálbér, ami előreláthatólag 2021. február 1-től lesz érvényes.

Súlyosan fogyatékos személynek számít, aki

  • a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, továbbá
  • aki rokkantsági járadékban
  • vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A kedvezményhez tartozó nyilatkozatot INNEN töltheti le!

Amennyiben Ön munkavállalóként a fent felsorolt adókedvezmények közül többre is jogosult, és erről nyilatkozik, akkor a jövedelmet kifizető az alábbi sorrendiséget betartva fogja az adókedvezményeket érvényesíteni:

  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • személyi adókedvezmény
  • első házasok kedvezménye
  • családi kedvezmény

FONTOS!!! Az összes fent felsorolt nyilatkozatot el lehet juttatni a munkáltatók részére az Ügyfélkapun keresztül is. Ehhez technikai segítséget ITT talál!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás adókedvezmény családi adókedvezmény