2018. nov 22.

Amikor a munkáltató berángat a szabadságról

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Amikor a munkáltató berángat a szabadságról

De mégis mikor teheti meg?

Gőzerővel közeledünk az év végéhez, és úgy gondolom, hogy ez a legtöbb munkáltatónak és munkavállalónak egy igen húzós időszak. Mindenki szeretné teljesíteni az éves tervszámokat, lezárni a még folyamatban lévő ügyeket, hogy az ünnepek alatt minél több idő jusson a családra és a pihenésre. Jellemzően ilyenkor többen mennek szabadságra főleg, hogy az ünnep- és az áthelyezett munkanapoknak köszönhetően viszonylag könnyű egy hosszabb időszakot néhány nap szabadsággal megoldani.

OK, de a mi a helyzet akkor, ha a munkáltatónk megszakítja a megkezdett szabadságot?

Most biztosan sokan azt mondják, hogy ezt nem teheti meg. Van egy rossz hírem: megteheti! Persze ennek szigorú szabályai vannak. Nézzük meg, hogy mik ezek!

business-3380350_960_720.jpg

Először is tisztázzunk néhány nagyon fontos alapszabályt: a szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató  - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - adja ki! A munkavállaló csupán 7 munkanap szabadsággal rendelkezik, melyet a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, kivétel ez alól a munkaviszony első három hónapja. Ráadásul a munkavállalónak az erre irányuló igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

Ez így igen szigorúnak hangzik, és valóban az is, de azért nem árt tudni, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. És természetesen tilos a joggal való visszaélés! Tehát azért mégsem tehet meg mindent a munkáltató.

De térjünk vissza a korábbi kérdésünkhöz! Tényleg megszakíthatja a munkáltató a szabadságunkat? 

A válasz viszonylag egyszerű, hiszen a törvény szerint a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdekből, vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő okból módosíthatja a szabadság kiadásának közölt időpontját, illetve megszakíthatja a munkavállaló már megkezdett szabadságát. Ennek értelmezése viszont már korántsem annyira egyértelmű, mivel a fontos gazdasági érdek és a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok nincsen egyértelműen definiálva.

Így munkáltatóként nem árt átgondolni egy ilyen lépést, de amennyiben a munkáltató ezt mégis megteszi, akkor az komoly kötelezettséggel jár, hiszen a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a kiadás időpontjának módosításával, illetve a szabadság megszakításával összefüggő minden kárát és költségét.

Mégis mi lehet olyan indok, amiért behívnak dolgozni a szabadságom alatt?

Nyilvánvaló, hogy nem lehet felsorolásszerűen egy teljes körű listát írni az okokról, viszont néhány alapszabályt azért le lehet fektetni. Ilyen esetben a legfontosabb, hogy mindenképpen olyan körülménynek kell fennállnia, ami a munkaszervezéstől független, valamint az, hogy a felmerülő feladatnak előre nem látható módon kell jelentkeznie. Azért nézzünk példát is rá, hogy lássuk, mégis mivel van dolgunk. A téli időszakban jellemzőbb, hogy a munkavállalók többet betegebbek, és ha egy nem várt mértékű influenzavírus felüti a fejét a munkavállalók között, akkor bizony jó oka lehet a munkáltatónak arra, hogy az éppen szabadságon lévő munkavállalókat behívja dolgozni. Viszont nem mindenre lehet ezt ráhúzni! Így karácsony közeledtével arra külön felhívnám a figyelmet, hogy az ünnepek alatt megnövekedett forgalom nem lehet indoka egy ilyen lépésnek, hiszen valljuk be, ez egy elég kiszámítható dolog.

Ha a két fél nem ért egyet...

Mint azt már említettem a munkáltató csak igazán nyomós ok alapján módosíthatja a munkavállalóinak szabadságát, és egy jogvita esetén ezzel összefüggésben az ok fennállásának, valamint a kivételes és súlyos jellegnek a bizonyítása a munkáltatót terheli.

A fentiekből is látszik, hogy igen kényes témáról van szó, de egy korrekt munkáltató-munkavállaló viszonyban talán nem probléma ennek a kulturált kezelése.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen és like-oljon minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

 

Szólj hozzá

szabadság munkajog munkaügy