2018. okt 30.

Temetési segély adómentesen

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Temetési segély adómentesen

Ezek a lehetőségei a munkáltatónak és a hozzátartozónak

Ismét közeledik a halottak napja, és ennek kapcsán jutott eszembe néhány gondolat, hogy miként tudjuk enyhíteni a költségeinket, ha egy hozzátartozónk elhalálozik. Mint tudjuk manapság egy temetés igencsak drága, és a határ a csillagos ég. Sokaknak jelentősen megterheli a családi költségvetését, ha a temetéssel járó költségeket egy összegben ki kell fizetni. De mit tehetünk ilyen esetben, ha segítséget kérnénk a munkáltatónktól?

Alapvetően két adómentesen adható juttatás jöhet szóba. Nézzük is meg, hogy melyek ezek!

temeto_1.jpg

Temetési segély

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 1.3 pont alapján adómentes az elhunyt házastársa, vagy egyenes ágbeli rokona részére a munkáltató által folyósított temetési segély. A segély juttatója lehet akár az elhunyt, akár a hozzátartozó munkáltatója is. Fontos megjegyezni, hogy a temetési költségek igazolása nem szükséges, sőt a maximálisan kifizethető segélynek összeghatára sincs, de nyilván annak igazodnia kell a szokásos temetési kiadásokhoz.

Kegyeleti ellátás

Ez a juttatási forma az előzőnél jóval szélesebb körben adható, mivel a törvény alapján bármely cég, szervezet bárkit a saját halottjának tekinthet, magára vállalhatja a kegyeleti szolgáltatások összes költségét. Ebben az esetben viszont már a költséget viselő nevére kiállított számlák alapján lehet téríteni a hozzátartozóknak. De akár az is opció lehet, hogy a temetési szertartást közvetlenül a kegyeleti ellátást fizető szervezi és fizeti meg.

Duplázni is lehet!

Amennyiben egy munkáltató fizet kegyeleti ellátást, akkor meg van a lehetősége arra is, hogy mellette még temetési segélyt is adjon a rászorult hozzátartozóknak.

Végül nem árt tudni, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és a munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól hozzátartozója halálakor két munkanapra, mely időszakra díjazásra is jogosult. Tehát ezt a két nap „rendkívüli szabadságot” alanyi jogon igényelhetjük, ha valamely hozzátartozónk elhalálozott.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

munkaügy