2018. aug 01.

Ugye Önnek sem jönne jól egy több százezres tartozás?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ugye Önnek sem jönne jól egy több százezres tartozás?

Családosok, most lépjetek, hogy elkerüljétek

Minden év júliusában felhívom a figyelmet egy igen fontos dologra, ami sok kellemetlenségtől kímélheti meg a családosokat. Azon szülőknek, akiknek gyermekük sikeresen leérettségizett az elmúlt hónapban és eddig családi adókedvezményt érvényesítettek utána módosító nyilatkozatot kell tenniük a munkáltatójuk felé! Ők júliustól ugyanis már nem lesznek jogosultak az érettségiző gyermekük után családi pótlékra, így a családi adókedvezményre sem.

Ezt jobb minél hamarabb megtenni már most júliusban, hiszen aki ezt elmulasztja, az jogalap nélkül érvényesíti a kedvezményt, és így az adóév végén befizetési kötelezettsége lesz. Ráadásul, ha ennek a kötelezettségnek az összege meghaladja a 10.000 Ft-ot, akkor még a 12%-os bírságot is meg kell fizetni az adóhátralék után.

Ez a feledékenység egy kétgyermekes családnál havonta 25.000 Ft adóhátralékot generál, így ha év végéig nem nyilatkoznak a munkáltató felé, akkor 150.000 Ft adókülönbözetet és ezzel együtt 18.000 Ft bírságot kell majd megfizetniük.

Egy háromgyermekes családnál már több százezres összegre is rúghat az adótartozás, amit utólag még részletekben sem könnyű rendezni az adóhatóság felé.

Nincs minden veszve!

back-to-school-2628012_1280.jpg

Amennyiben a leérettségizett gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, és nem végez keresőtevékenységet, akkor ő már eltartottnak minősül, és a hatályos rendelet szerint két hónapra visszamenőleg a családi pótlék összegének számítása szempontjából is figyelembe kell venni, ami a családi adókedvezmény igénybe vehető összegét is növeli.

Azon gyermek után, aki szeptembertől közoktatási intézmény tanulója (pl. OKJ-s képzés) lesz, és rá tekintettel a szülei még jogosultak családi pótlékra, ugyanúgy két hónapra visszamenőleg, kedvezményezett eltartottként lehet igényelni a családi adókedvezményt.

Így nincs más hátra mint előre, az érintettek tegyék meg a szükséges nyilatkozatot a munkáltatójuk felé, az ehhez szükséges nyomtatványt ITT letöltheti.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá