2018. júl 24.

Roskadásig kereshetik magukat a nyugdíjasok

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Roskadásig kereshetik magukat a nyugdíjasok

Fontos változásokat fogadtak el

Ahogy arról már többször írtam, az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött munkavállalókra kereseti korlát van érvényben, és így a nyugdíj folyósítása mellett évente csak a tárgyév első napján érvényes minimálbér 18-szorosát kereshetik, tehát maximum ennyi lehet a nyugdíjjárulék alapjuk. Amennyiben ezt valaki túllépi, akkor a túllépés hónapját követő hónaptól szüneteltetnie kell a nyugdíj folyósítását. Ha a keretösszeget decemberben lépi túl valaki, akkor vissza kell fizetnie a nyugdíj decemberi összegét. Ilyenek lehetnek a nők kedvezményes nyugdíjában, korhatár előtti ellátásban, vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek.

Érvényben van egy olyan szabály is, miszerint ha valaki nyugdíjba szeretne vonulni, akkor a fennálló biztosítási jogviszonyát akár csak 1 napra is, de meg kell szüntetnie.

Végre megtört a jég!

old-people-1553348_1920.jpg

Egy aprócska változtatás indítja el a lavinát, hiszen a múlt héten elfogadott törvénymódosítás következtében 2019. január 1-től már nem lesz biztosított az, aki saját jogon nyugdíjas és munkaviszonyban áll. OK, de ez mit is jelent? Hát kérem szépen egészen pontosan azt, hogy az érintettek majd mentesülnek az egyéni járulékok megfizetése alól, illetve a munkáltatónak sem kell a szociális hozzájárulási adót megfizetni. Így olcsóbb lesz a nyugdíjas munkavállalót foglalkoztatni, és a nyugdíj mellett munkát vállalók pedig jóval többet fognak keresni nettóban.

És akkor térjünk egy kicsit vissza a bevezetőre. Ha nincs nyugdíjjárulék fizetés, akkor bizony keresetkorlát sincs, így a nyugdíjas majd annyit kereshet, amennyit csak akar, a nyugellátásáról nem kell majd lemondania.  Nyilván ez az eddig is minimálbérrel foglalkoztatott nyugdíjasokat nem érinti majd, de az egyéni járulékok összege az ő zsebükben is ott landol majd, és ha még a munkáltató a szociális hozzájárulási adóból is visszajuttat hozzájuk némi összeget, akkor igazi nyertesek lehetnek ők is. Ráadásként még – a törvénymódosítás értelmében – a munkaviszonyt sem kell megszüntetnie, a biztosítása a nyugellátás megállapításával automatikusan megszűnik. Ez eddig csak az egyéni vagy társas vállalkozók esetén, illetve mezőgazdasági őstermelőknél volt így. Ezzel sok kellemetlenséget spórolnak majd meg az igénylőknek, hiszen nem volt ritka eset, amikor pont a biztosítási jogviszony fennállása miatt utasítottak el egy nyugdíjigényt.

Viszlát nyugdíjemelés!

Mint köztudott a nyugdíj mellett munkát végzők – mivel nyugdíjjárulékot fizetnek – minden évben jogosultak némi nyugdíjemelésre. Ugyan az így befizetett járulék nagy részét benyeli a nyugdíjrendszer, de az, aki saját jogú nyugellátás mellett munkát végez, a megfizetett nyugdíjjáruléka után 0,5%-os nyugdíjemelésre szerez jogot. Na ez is meg fog szűnni, hiszen ezek után nem lesz nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség. Cseppet se bánja, aki érintett benne, hiszen a 0,5%-os nyugdíjemelés helyett kapnak plusz 10%-ot az érintettek, mely a teljes nyugdíjjárulék összege.

Ami viszont nem változott!

A rehabilitációs és a rokkantsági ellátás mellett munkát végzők keresetkorlátja továbbra is megmarad. Eszerint egymást követő 3 hónapban a keresetük nem haladhatja meg a minimálbér 150%-át, különben elveszítik az ellátásra való jogosultságukat. Többször említettem már, hogy ez egy felesleges szabály, mivel jól látszik, hogy ezt igen könnyű kijátszani. Egyszerűen úgy kell ütemezni a plusz kifizetéseket (nyilván a munkáltatóval egyeztetve), hogy még véletlenül se lépjük túl az említett keresetkorlátot.

A másik fontos szabály, hogy továbbra sem lehet nyugdíj folyósítása mellett munkát végezni

  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban,
  • állami szolgálati jogviszonyban,
  • állami vezetői szolgálati jogviszonyban,
  • köztisztviselőként, vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban,
  • bírói szolgálati viszonyban,
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban,
  • ügyészségi szolgálati viszonyban,
  • a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban.

Tehát a közszférában továbbra is tabu a nyugdíjas munkavállaló (kivéve a polgármestereket és a politikusokat), de ez nem is csoda, hiszen minden jel arra mutat, hogy a közszférából több százezer embert szeretnének a következő időszakban átterelni a versenyszférába.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíj melletti munka nők kedvezményes nyugdíja nők 40+