2016. jan 21.

Újabb kedvezmény a nők nyugdíjba vonulásához

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Újabb kedvezmény a nők nyugdíjba vonulásához

Idén januárban ismét útjára indult a Nők 40+ munkahelyteremtő programja. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatója szerint a kormány ezzel kívánja segíteni az álláskeresőként nyilvántartott és döntően koruk miatt elhelyezkedési esélyekkel nem bíró nők foglalkoztatását, ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzését.

A program célcsoportjába azok a legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskereső nők tartoznak, akik:

- 60. életévüket betöltötték: ők jogosultsági idejükre való tekintet nélkül beléphetnek a programba

- 55. életévüket betöltötték: az ebbe a kategóriába eső nők esetében legalább 37 év jogosultsági idővel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a programhoz tudjanak csatlakozni

Ez nagy segítség lehet az érintett körnek, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a célcsoportba tartozók valóban hátrányban vannak a munkaerőpiacon.

nok_40.jpg

Ha az anyagiakat nézzük, akkor a programmal kapcsolatos igazi kedvezmény a munkáltatói oldalt érinti, hiszen az, aki vállalja, hogy a program keretében munkaviszonyban foglalkoztatja a célcsoportba tartozó nőket, a munkabér és a ténylegesen kifizetett szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát téríti meg az állam.  A támogatás összegének megítélésénél havi munkabérként legfeljebb 146.400.-Ft vehető figyelembe.

Jó hír, hogy a program keretében lehetőség van részmunkaidős (pl. napi 4 vagy 6 órás) munkavégzés támogatására is!

A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 8 hónap lehet, ugyanakkor nem lehet több, mint a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évi jogosultsági idő megszerzéséhez hiányzó hónapok száma. Fontos, hogy a programba belépő munkáltatónak a támogatás időtartamának felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.

De játszadozzunk el egy kicsit a számokkal a munkáltató szemszögéből:

Ha a program keretén belül napi 8 órában alkalmazunk egy munkavállalót a maximálisan visszaigényelhető 146.400.-Ft/hó fizetésért, akkor utána a bérén felül még 25.028.-Ft szociális hozzájárulási adót kellene megfizetnünk havonta. A SZOCHO adó összege esetükben azért nem a szokásos 27%, mert a célcsoport tagjai a program kezdetekor is legalább 55 év felettiek, így esetükben a munkáltatók alapból érvényesíteni tudják a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében nyújtott adókedvezményt, ezáltal SZOCHO adó fizetési kötelezettség is csak részben keletkezik.

A fentiekből tisztán látszik, hogy munkáltatóként havonta összesen 171.428.-Ft-ot igényelhetünk vissza az állami foglalkoztatási szerven keresztül. Ha vállaljuk a teljes időszakban, tehát 12 hónapig tartó foglalkoztatást, akkor ezen időszak alatt csupán 4 havi munkabért és járulékait kell kifizetnünk, ami az egész évre vetítve megközelítőleg 60.000.-Ft/hó bérköltséget generál a munkáltató oldalán. (A számításnál nem vettem figyelembe a béren kívül felmerülő egyéb költségeket, - pl. cafeteria, bejárással kapcsolatos költségtérítés stb. - már ha van ilyen.)

Nem hangzik rosszul ugye?

Természetesen ennél magasabb bérért és rövidebb ideig is foglalkoztathatjuk a programban résztvevő munkavállalót.

Fontos, hogy az idei munkaerő-piaci program 2016. január 1-jétől 2016. április 30-ig tart. A programba vonásra 2015. december 21-től 2016. április 30-ig van lehetőség mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldaláról, és a program terhére a visszatérítésre vonatkozó igényeket legfeljebb 2016. december 31-ig biztosítják.

Aki élne ezzel a lehetőséggel, az a fővárosi/megyei kormányhivatalok és az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási/fővárosi kerületi hivataloknál kaphat részletes információt a program gyakorlati megvalósításával kapcsolatban.

Végül felhívnám a munkáltatók figyelmét arra, hogy amennyiben közvetlenül ismernek olyan hölgyet, aki a célcsoportba tartozik, és szívesen foglalkoztatnák, akkor akár együtt is bejelentkezhetnek a programba, mivel így jelentősen leegyszerűsíthető a folyamat.

 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

nyugdíj adókedvezmény nők kedvezményes nyugdíja nők 40+