2017. sze 06.

Fontolja meg hány órában dolgozik!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fontolja meg hány órában dolgozik!

Bukta lehet a vége, ha nem figyel eléggé!

A napokban belefutottam egy elsőre teljesen átlagos álláshirdetésbe. A hirdető cég heti 35 órában keresett üzletvezető-helyettest, a hirdetésben pedig a szokásos módon részletezték a főbb feladatokat és elvárásokat. Ez eddig nem is lenne probléma. Munkavállalóként még jól is hangozhat, hogy átlagban nem kell napi 8 órát dolgozni, így kényelmesebben el lehet egyéb dolgokat is intézni a magánéletben, esetleg magánzóként másodállásban egy egyéni vállalkozásba kezdeni. Bennem ezen a ponton vetődött fel néhány gondolat, melyet nem árt ha átrágnak a munkát keresők, vagy munkahelyet váltani akarók, és előrelátóan döntenek.

kerdojel_35.jpg

Egyre többen vallják azt az elvet, hogy több lábon kell állni. Ez igaz a munkavállalókra is, hiszen nagyon sokan rendelkeznek egyszerre több jogviszonnyal. Egyeseknek több munkaviszonyuk van, sokra tehető azoknak a száma is, akik a munkaviszonyuk mellett egyéni, esetleg társas vállalkozók. És itt álljunk meg egy kicsit.

Ha valakinek olyan tervei vannak, hogy munkaviszony mellett egyéni vagy társas vállalkozásra adja a fejét, nem árt tudni néhány dolgot. Érdemes akár szakemberhez is fordulni, hiszen kőkemény pénzeket lehet nyerni, vagy veszíteni a dolgon, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen közteher fizetési kötelezettségekre számíthatunk.

De térjünk vissza a bevezetőben szereplő heti 35 órás álláshoz!

business.jpg

Tegyük fel, hogy valaki elvállalja ezt az állást, és a fejében megszületik a terv, hogy a főállása mellett másodállású egyéni vállalkozó lesz. Itt fogja érni az első meglepetés, amikor azzal szembesül, hogy ő bizony főállású egyéni vállalkozónak fog minősülni, és a vállalkozás eredményességétől függetlenül havonta - a 2017-es adatokkal számolva - több mint 76.000 Ft kiadásra számíthat, mivel nincs heti 36 órát elérő jogviszonya. Hoppá, egy pofon jobbról! És akkor még nem beszéltem a vállalkozókat terhelő személyi jövedelemadóról, és az iparűzési adóról, valamint EHO-ról.

Ekkor jön az újabb ötlet, hogy akkor bizony a népszerű KATA adózást fogja választani. Puff egy másik pofon balról! Így főállású kisadózónak fog minősülni, és havonta legalább 50.000 Ft adót kell befizetnie. Ez ugyan kisebb teher, mint a tételes adózást választóké, de még mindig igen magas összeg. És itt is a heti munkaidő a hibás.

Igen, nyamvadt heti 1 órán múlik, hogy valakinek a munkaviszonya mellett folytatott egyéni vállalkozásában kell-e kötelező terheket viselni, és mennyit. 

Heti 35 helyett 36 óra!

Érdemes elgondolkozni a fenti témában érintetteknek, hogy milyen részmunkaidős állást vállalnak el, hiszen tételes adózóként csak egy főállással tudjuk elkerülni a kötelező járulékfizetési kötelezettséget, ezen kívül csak a tényleges bevételek után keletkezik adó és EHO fizetési kötelezettség. De KATA adózóként is jobban járunk, mivel így csak 25.000 Ft/hó adót kell fizetnünk az 50.000 Ft/hó helyett. Részmunkaidős jogviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében megoldás lehet még, ha több részállást vállalnak (pl. két 4 órásat), mert a heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell adni.

Vállaljunk okosan állást, és saját helyzetünkre való tekintettel üljünk le tárgyalni, főleg ha már kialakult terveink vannak a jövőre nézve!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

facebook_megosztas.jpg

Szólj hozzá

adózás járulék egyéni vállalkozás