Munkaügy érthetően

Munkaügyről, a munka világáról egyszerűen, érthetően

2021. okt 05.

Minimálbérről – kicsit másképp

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Minimálbérről – kicsit másképp

Létezik ideális minimálbér? Szavazzon!

Még messze az év vége, de az elmúlt 1-2 hétben már hangos volt a sajtó a jövő évi minimálbér emeléstől. Ahogy azt már olvasni lehetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tárgyalásán szóban már elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra emelkedjen 2022-ben. Ez közel 20%-os emelést jelentene.

Amennyiben ez megvalósul, az természetesen magával vonzza, hogy a munkáltatóknak jelentősen megemelkednek a költségeik, hacsak más munkáltatói közteher nem csökken kellőképpen. Nyilván a munkavállalók nettó jövedelme is több lesz, hiszen jelenleg a teljes munkaidőre előírt minimálbér bruttó 167.400 Ft/hó , melynek a 66,5%-át kapja meg az érintett munkavállaló ...

Tovább Szólj hozzá

minimálbér

2021. sze 21.

A nagy SZJA visszatérítés 2022!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
A nagy SZJA visszatérítés 2022!

Lehet, hogy ez a poszt százezreket hoz Önnek

Mint azt már sokan hallották 2021. szeptember 20-án Orbán Viktor a parlamentben bejelentette, hogy 2022. februárjában érkezik a nagy SZJA visszatérítés, mely röviden annyit jelent, hogy visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó előlegét (SZJA-t). Sőt, visszatérítésben részesülnek a kisvállalkozók, az EKHO szerint adózók és a KATA-s vállalkozók is. A visszatérítésről már korábban többször nyilatkoztak, és némi gazdasági növekedéshez kötötték, de ezt most engedjük el, minden elemző úgy gondolja, hogy ez nem lesz akadálya a kifizetésnek.

A bejelentésben az is szerepelt, hogy a visszatérítés felső határa a 2021-es átlagbér lesz . (A legfrissebb KSH adat szerint 2021. ...

Tovább Szólj hozzá

adózás adókedvezmény családi adókedvezmény SZJA

2021. sze 14.

Karanténban a gyerek, mi jár a szülőnek?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Karanténban a gyerek, mi jár a szülőnek?

Sajnos a koronavírus megjelenése óta szinte mindenkinek volt a környezetében olyan ismerőse, aki valamilyen oknál fogva hatósági vagy önkéntes karanténba került. Egyelőre úgy fest, hogy ez a közeljövőben sem fog változni.

Ugyan még csak szeptember közepén járunk, de szinte már most borítékolható, hogy hamarosan az iskolákban is megjelenik a koronavírus, ami könnyen egész osztályok karanténba helyezésével járhat, még akkor is ha nem minősül orvosilag betegnek minden érintett gyermek. Ez a nagyobb gyermekek szüleinél talán nem okoz majd nagyobb gondot, de mi lesz azokkal a szülőkkel, akiknek otthon kell maradniuk a kisgyermekükkel, mert másképp nem tudják megoldani a felügyeletüket?

beteg_gyermek.jpg

Szerencsések azok a munkavállalók, akik olyan ...

Tovább Szólj hozzá

2021. jan 21.

Adókedvezmények 2021

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Adókedvezmények 2021

Tessék nyilatkozni időben!!!

Ahogy azt a munkavállalók már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék valamelyik adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Ezt az idei évben is megtehetik, sőt érdemes is élni vele, hiszen a nyilatkozattétel jelentősen befolyásolhatja a nettó bérüket.

Lássuk milyen adókedvezményekről van szó!

family-2610205_1280.jpg

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény 2021-ben – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66.670 Ft, kettő eltartott esetén 133.330 Ft, három vagy annál több eltartott esetén 220.000 Ft. Ez a nettó bérben egy eltartott esetén 10.000 Ft-ot, kettő eltartott esetén 20.000 ...

Tovább Szólj hozzá

adózás adókedvezmény családi adókedvezmény

2020. okt 29.

Vajon mennyi lenne az ideális minimálbér?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Vajon mennyi lenne az ideális minimálbér?

Minimálbérről – kicsit másképp

Ismét közeledik az év vége, és ilyenkor - ahogy az lenni szokott - megkezdődtek a jövő évi minimálbérekkel kapcsolatos egyeztetések.  Idén sem lesz könnyű dolguk a tárgyaló feleknek, hiszen a koronavírus miatt kialakult helyzet csak további akadályokat görgetett a munkáltatók és a munkavállalók elé.

Érdekességképpen idézzük fel egy kicsit a múltat: a minimálbér története Magyarországon 1989-re nyúlik vissza, amikor is havi bruttó 3.700 Ft volt a minimálbér, és nettóban a 90%-át kapta kézhez a munkavállaló. Az utolsó 3 évben átlagosan 8% körül volt a minimálbér emelése, és azt gondolom, hogy ez jövőre sem fog nagyban eltérni ettől.

Jelenleg a teljes munkaidőre szóló minimálbér bruttó 161.000 Ft/hó , a garantált ...

Tovább Szólj hozzá

minimálbér munkaügy

2020. okt 13.

Meghalt a főnököm, mi lesz most a munkámmal?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Meghalt a főnököm, mi lesz most a munkámmal?

Igen nehéz helyzetbe kerülhet, aki egyéni vállalkozó alkalmazottja

Magyarországon az egyéni vállalkozók száma az utóbbi években rohamos ütemben nőtt, így a számuk bőven meghaladja az 500 ezret. Közülük sokan foglalkoztatnak egy vagy több munkavállalót is, és így munkáltatóvá válnak, ami egy sor kötelezettséget, nagyobb felelősséget von maga után.

Számos történetet lehet hallani arról, hogy a legtöbb egyéni vállalkozó a munkavállalóival kapcsolatos költségeket a lehető legalacsonyabb szinten tartja, beleértve a bért is, és sok esetben a minimálbért, vagy részmunkaidős állás esetén annak arányos részét fizetik ki hivatalosan, a többi megy zsebbe a dolgozónak. Nem általánosítok, de ez egy létező jelenség. Nem véletlenül vezették be a minimum járulékalapot sem, melyről a múlt heti ...

Tovább Szólj hozzá

munkajog munkaügy

2020. okt 06.

Viszlát olcsó TB!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Viszlát olcsó TB!

Nincs többé trükközés a járulékokkal

2020. július 1-én hatályba lépett az új TB törvény, mely igen sok változást hozott a magánszemélyek és a munkáltatók életébe. Az egyik ilyen fontos és sok munkavállalót érintő változás a járulékfizetési alsó határ bevezetése, mellyel tulajdonképpen a társadalombiztosítási értelemben vett biztosítási trükközők életét keserítik meg.

Miről is van szó?

credit-squeeze-522549_1920.jpg*Fotó: Pixabay

Kezdjük azzal, hogy a TB törvény alapelvei közt mondja ki, hogy a  társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint kötelező. Ez eddig sem volt másképp. Viszont az már nagyon nem mindegy, hogy ebben a rendszerben biztosítottként veszünk részt, vagy csak az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 15.

Fontos változások az adóbevallásban!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fontos változások az adóbevallásban!

Közel félmillió embert érinthet

Minden évben eljön az adóbevallási időszak, és ez nem lesz idén sem másképp. Viszont most két olyan fontos változás történt, ami igen sok magánszemélyt érinthet.

Bevallási tervezet szinte mindenkinek!

Újdonság, hogy 2018. évre már az egyéni vállalkozók részére is készül adóbevallási tervezet, melynek felhasználásával az egyéni vállalkozók teljesíthetik bevallási kötelezettségüket. Nyilván ez azokra az egyéni vállalkozókra igaz, akik év közben havi bevallásra kötelezettek, vagy az egyéni vállalkozásuk mellett más kifizetőtől származó jövedelmük is van. Az egyéni vállalkozók egy részének ez nagy segítség lesz, de nyilván nem mindenkinek, mivel bevallási tervezet ide vagy oda, az egyéni vállalkozóknak továbbra ...

Tovább Szólj hozzá

adózás SZJA

2019. jan 09.

Családi adókedvezmény 2019

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Családi adókedvezmény 2019

Idén is többet vihetünk haza

Ahogy azt a családosok már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék a családi adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Nincs új a nap alatt, ezt bizony idén is meg kell tenni. A családi adókedvezmény tekintetében nagy meglepetéseket ugyan nem hoztak az adótörvények, de azért mégis van egy igen fontos változás, miszerint a kétgyermekesek 2019-ben havonta és gyermekenként nettó 2.500 Ft-tal több kedvezményt tudnak érvényesíteni az adóköteles jövedelmükből, mint az elmúlt évben, és így a nettó bérük ennyivel magasabb lesz.

Mit jelent ez számokban?

csaladi_kedvezmeny_2019.jpg

Fotó: pixabay

A családi adókedvezmény 2019-ben – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett ...

Tovább Szólj hozzá

adózás adókedvezmény családi adókedvezmény

2018. nov 22.

Amikor a munkáltató berángat a szabadságról

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Amikor a munkáltató berángat a szabadságról

De mégis mikor teheti meg?

Gőzerővel közeledünk az év végéhez, és úgy gondolom, hogy ez a legtöbb munkáltatónak és munkavállalónak egy igen húzós időszak. Mindenki szeretné teljesíteni az éves tervszámokat, lezárni a még folyamatban lévő ügyeket, hogy az ünnepek alatt minél több idő jusson a családra és a pihenésre. Jellemzően ilyenkor többen mennek szabadságra főleg, hogy az ünnep- és az áthelyezett munkanapoknak köszönhetően viszonylag könnyű egy hosszabb időszakot néhány nap szabadsággal megoldani.

OK, de a mi a helyzet akkor, ha a munkáltatónk megszakítja a megkezdett szabadságot?

Most biztosan sokan azt mondják, hogy ezt nem teheti meg. Van egy rossz hírem: megteheti! Persze ennek szigorú szabályai vannak. Nézzük meg, hogy mik ezek!

business-3380350_960_720.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

szabadság munkajog munkaügy

süti beállítások módosítása