Munkaügy érthetően

Munkaügyről, a munka világáról egyszerűen, érthetően

2019. jan 15.

Fontos változások az adóbevallásban!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Fontos változások az adóbevallásban!

Közel félmillió embert érinthet

Minden évben eljön az adóbevallási időszak, és ez nem lesz idén sem másképp. Viszont most két olyan fontos változás történt, ami igen sok magánszemélyt érinthet.

Bevallási tervezet szinte mindenkinek!

Újdonság, hogy 2018. évre már az egyéni vállalkozók részére is készül adóbevallási tervezet, melynek felhasználásával az egyéni vállalkozók teljesíthetik bevallási kötelezettségüket. Nyilván ez azokra az egyéni vállalkozókra igaz, akik év közben havi bevallásra kötelezettek, vagy az egyéni vállalkozásuk mellett más kifizetőtől származó jövedelmük is van. Az egyéni vállalkozók egy részének ez nagy segítség lesz, de nyilván nem mindenkinek, mivel bevallási tervezet ide vagy oda, az egyéni vállalkozóknak továbbra ...

Tovább Szólj hozzá

adózás SZJA

2019. jan 09.

Családi adókedvezmény 2019

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Családi adókedvezmény 2019

Idén is többet vihetünk haza

Ahogy azt a családosok már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék a családi adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Nincs új a nap alatt, ezt bizony idén is meg kell tenni. A családi adókedvezmény tekintetében nagy meglepetéseket ugyan nem hoztak az adótörvények, de azért mégis van egy igen fontos változás, miszerint a kétgyermekesek 2019-ben havonta és gyermekenként nettó 2.500 Ft-tal több kedvezményt tudnak érvényesíteni az adóköteles jövedelmükből, mint az elmúlt évben, és így a nettó bérük ennyivel magasabb lesz.

Mit jelent ez számokban?

csaladi_kedvezmeny_2019.jpg

Fotó: pixabay

A családi adókedvezmény 2019-ben – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett ...

Tovább Szólj hozzá

adózás adókedvezmény családi adókedvezmény

2018. nov 22.

Amikor a munkáltató berángat a szabadságról

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Amikor a munkáltató berángat a szabadságról

De mégis mikor teheti meg?

Gőzerővel közeledünk az év végéhez, és úgy gondolom, hogy ez a legtöbb munkáltatónak és munkavállalónak egy igen húzós időszak. Mindenki szeretné teljesíteni az éves tervszámokat, lezárni a még folyamatban lévő ügyeket, hogy az ünnepek alatt minél több idő jusson a családra és a pihenésre. Jellemzően ilyenkor többen mennek szabadságra főleg, hogy az ünnep- és az áthelyezett munkanapoknak köszönhetően viszonylag könnyű egy hosszabb időszakot néhány nap szabadsággal megoldani.

OK, de a mi a helyzet akkor, ha a munkáltatónk megszakítja a megkezdett szabadságot?

Most biztosan sokan azt mondják, hogy ezt nem teheti meg. Van egy rossz hírem: megteheti! Persze ennek szigorú szabályai vannak. Nézzük meg, hogy mik ezek!

business-3380350_960_720.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

szabadság munkajog munkaügy

2018. nov 14.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Egyébként pedig 6 hosszú hétvégével tervezzen!

Még nyár végén jelent meg az a rendelet, ami a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendet szabályozza. Azóta persze mindenki elfelejtette, hogy mi várható a jövő évben e téren, pedig a rendelet alapján ismét jelentős számú hosszú hétvégére számíthatunk a következő évben, amit akár egy jól megérdemelt pihenéssel is tölthetünk.

Gyorsan nézzük meg, hogy pontosan hogyan alakulnak majd ezek:

wellness.jpg

Munkaszüneti napok 2019-ben:

  • január 1. – kedd – munkaszüneti nap
  • március 15. - péntek - Nemzeti Ünnep
  • április 19. – péntek - Nagypéntek
  • április 22. – hétfő – Húsvét
  • május 1. - szerda - A munka ünnepe
  • június 10. - hétfő – Pünkösd
  • augusztus 19. – hétfő - pihenőnap
  • augusztus 20. - kedd - Állami ...
Tovább Szólj hozzá

szabadság munkaügy

2018. okt 30.

Temetési segély adómentesen

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Temetési segély adómentesen

Ezek a lehetőségei a munkáltatónak és a hozzátartozónak

Ismét közeledik a halottak napja, és ennek kapcsán jutott eszembe néhány gondolat, hogy miként tudjuk enyhíteni a költségeinket, ha egy hozzátartozónk elhalálozik. Mint tudjuk manapság egy temetés igencsak drága, és a határ a csillagos ég. Sokaknak jelentősen megterheli a családi költségvetését, ha a temetéssel járó költségeket egy összegben ki kell fizetni. De mit tehetünk ilyen esetben, ha segítséget kérnénk a munkáltatónktól?

Alapvetően két adómentesen adható juttatás jöhet szóba. Nézzük is meg, hogy melyek ezek!

temeto_1.jpg

Temetési segély

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 1.3 pont alapján adómentes az elhunyt házastársa, vagy egyenes ágbeli rokona részére a munkáltató által ...

Tovább Szólj hozzá

munkaügy

2018. aug 01.

Ugye Önnek sem jönne jól egy több százezres tartozás?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ugye Önnek sem jönne jól egy több százezres tartozás?

Családosok, most lépjetek, hogy elkerüljétek

Minden év júliusában felhívom a figyelmet egy igen fontos dologra, ami sok kellemetlenségtől kímélheti meg a családosokat. Azon szülőknek, akiknek gyermekük sikeresen leérettségizett az elmúlt hónapban és eddig családi adókedvezményt érvényesítettek utána módosító nyilatkozatot kell tenniük a munkáltatójuk felé! Ők júliustól ugyanis már nem lesznek jogosultak az érettségiző gyermekük után családi pótlékra, így a családi adókedvezményre sem.

Ezt jobb minél hamarabb megtenni már most júliusban, hiszen aki ezt elmulasztja, az jogalap nélkül érvényesíti a kedvezményt, és így az adóév végén befizetési kötelezettsége lesz. Ráadásul, ha ennek a kötelezettségnek az összege meghaladja a 10.000 Ft-ot, akkor még a 12%-os ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 24.

Roskadásig kereshetik magukat a nyugdíjasok

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Roskadásig kereshetik magukat a nyugdíjasok

Fontos változásokat fogadtak el

Ahogy arról már többször írtam, az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött munkavállalókra kereseti korlát van érvényben, és így a nyugdíj folyósítása mellett évente csak a tárgyév első napján érvényes minimálbér 18-szorosát kereshetik, tehát maximum ennyi lehet a nyugdíjjárulék alapjuk. Amennyiben ezt valaki túllépi, akkor a túllépés hónapját követő hónaptól szüneteltetnie kell a nyugdíj folyósítását. Ha a keretösszeget decemberben lépi túl valaki, akkor vissza kell fizetnie a nyugdíj decemberi összegét. Ilyenek lehetnek a nők kedvezményes nyugdíjában, korhatár előtti ellátásban, vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek.

Érvényben van egy olyan szabály is, miszerint ha valaki nyugdíjba ...

Tovább Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíj melletti munka nők kedvezményes nyugdíja nők 40+

2018. júl 03.

Önt is fenyegeti a burnout szindróma?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Önt is fenyegeti a burnout szindróma?

A burnout szindróma, vagy kiégés egy olyan betegség, ami régóta jelen van az emberek életében, azonban az utóbbi néhány tíz évben sokkal gyakoribb jelenséggé vált, és emiatt nagyobb figyelmet is kapott. A rohanó élettempó, a munkahelyi és a magánéleti túlterheltség, a megfelelő pihenés és relaxáció hiánya mind-mind a mai kor velejárói.

Ez nem egy hirtelen bekövetkező állapotot jelent, hanem inkább egy hosszú, akár évekig tartó folyamat eredménye. Ami kezdetben csak kimerültségként jelenik meg, az a végső fázisokban teljes fizikai, mentális és emocionális összeomláshoz is vezethet.

A burnout kiváltó okai

Bár vannak olyan területek, ahol gyakrabban találkozhatunk ezzel a betegséggel, mégsem mondhatjuk, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

munkaügy

2018. jún 07.

Idén már szinte senki nem tölti be a nyugdíjkorhatárt

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Idén már szinte senki nem tölti be a nyugdíjkorhatárt

A napokban tele volt a média egy nemrég megjelent OECD tanulmánnyal, melyből az derült ki, hogy Magyarországon kb. 7 évvel - 72 évre - kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon. Elég elkeserítő a helyzet, de ezt már sok-sok éve tudni lehetett, aki követi egy kicsit ezt a témát, azt szinte biztosan nem lepték meg a fenti számok.

A nyugdíjkorhatár örök téma , és jelen szabályok szerint - egészen 2023-ig – minden évben emelkedik egészen pontosan 65 évre . Bár addig még nagyon sok minden változhat, a törvényhozók agyából kipattanhat egy-két ötlet, ami ezt megváltoztatja.

No de mégis hogy lehet az, hogy idén már szinte senki nem fogja betölteni a ...

Tovább Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíjkorhatár

2018. máj 15.

A férfiak és a nők 40+ nyugdíjprogram

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
A férfiak és a nők 40+ nyugdíjprogram

Vajon lehetséges férfiként részt venni benne?

A nők 40+ program - avagy a nők kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetősége - 2011 óta létezik, azóta szinte állandó téma lett, és a legtöbben már kívülről fújják a szabályokat. Sokak szerint jó dolog, néhányan azt képviselik, hogy a férfiakra is ki kellene terjeszteni a jogosultságot, persze egyeseknek az az álláspontja, hogy a nőktől is meg kellene vonni ezt a lehetőséget. 

És ha már nők! Nem tudom nem észrevenni, de az utóbbi időben bizony egyre többször találkozom - hogy is mondjam - nőies férfiakkal, akik szinte már csak "nyomokban tartalmaznak" férfiasságot. Sőt, egyre több a magát transzneműnek valló ember. Közülük sokan komolyan elhatározzák, hogy műtétek sorozatának vetik alá magukat, hogy a nemi hovatartozásukat a ...

Tovább Szólj hozzá

nyugdíj nők kedvezményes nyugdíja nők 40+