2020. okt 29.

Vajon mennyi lenne az ideális minimálbér?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Vajon mennyi lenne az ideális minimálbér?

Minimálbérről – kicsit másképp

Ismét közeledik az év vége, és ilyenkor - ahogy az lenni szokott - megkezdődtek a jövő évi minimálbérekkel kapcsolatos egyeztetések.  Idén sem lesz könnyű dolguk a tárgyaló feleknek, hiszen a koronavírus miatt kialakult helyzet csak további akadályokat görgetett a munkáltatók és a munkavállalók elé.

Érdekességképpen idézzük fel egy kicsit a múltat: a minimálbér története Magyarországon 1989-re nyúlik vissza, amikor is havi bruttó 3.700 Ft volt a minimálbér, és nettóban a 90%-át kapta kézhez a munkavállaló. Az utolsó 3 évben átlagosan 8% körül volt a minimálbér emelése, és azt gondolom, hogy ez jövőre sem fog nagyban eltérni ettől.

Jelenleg a teljes munkaidőre szóló minimálbér bruttó 161.000 Ft/hó, a garantált bérminimum pedig bruttó 210.600 Ft/hó, melynek a 66,5%-át kapja meg az érintett munkavállaló nettóban, ha nem érvényesít semmilyen kedvezményt.

Vajon hány ember lehet érintett benne?

minimalber.jpg

Sok, nagyon sok, túl sok! Egy korábban a KSH adatai alapján végzett becslés alapján az egymilliót is meghaladja azok száma, akik hivatalosan csak a minimálbért, vagy a garantált bérminimumot kapják.

Épp ezért nem lehet elhanyagolni a minimálbér emelésének fontosságát. A legtöbben az erről szóló híreket általában elolvassák, talán meg is jegyzik és aztán továbblépnek, anélkül hogy belegondolnának, hogy egy minimálbér változásnak milyen kihatása van egyéb ellátásokra, jövedelem forrásokra. Említhetném itt a GYED vagy a táppénz maximum összegét, az egyéni vállalkozók minimum járulékalapját, a megbízási szerződéssel dolgozók jövedelmét, a súlyos fogyatékosság adókedvezményét, és még megannyi mást.

Jól látszik, hogy egyetlen apró módosítás rengeteg mindent befolyásol. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy milyen mértékű emelés lenne a reális és az elfogadható, figyelembe véve a munkáltatóknál megjelenő többletköltségeket, valamint azt, hogy az árak érezhetően emelkednek, amit a munkavállalók nyilván nehezen kezelnek béremelés nélkül. A munkavállalók és a munkáltatók véleménye nyilván teljesen eltér ettől, de mégis Ön szerint milyen mértékben kellene emelni 2021-ben a minimálbért?

Szavazzon!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

minimálbér munkaügy