2018. júl 03.

Önt is fenyegeti a burnout szindróma?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Önt is fenyegeti a burnout szindróma?

A burnout szindróma, vagy kiégés egy olyan betegség, ami régóta jelen van az emberek életében, azonban az utóbbi néhány tíz évben sokkal gyakoribb jelenséggé vált, és emiatt nagyobb figyelmet is kapott. A rohanó élettempó, a munkahelyi és a magánéleti túlterheltség, a megfelelő pihenés és relaxáció hiánya mind-mind a mai kor velejárói.

Ez nem egy hirtelen bekövetkező állapotot jelent, hanem inkább egy hosszú, akár évekig tartó folyamat eredménye. Ami kezdetben csak kimerültségként jelenik meg, az a végső fázisokban teljes fizikai, mentális és emocionális összeomláshoz is vezethet.

A burnout kiváltó okai

Bár vannak olyan területek, ahol gyakrabban találkozhatunk ezzel a betegséggel, mégsem mondhatjuk, hogy szakmaspecifikus lenne. Ugyanúgy érintheti a háztartást vezető anyukát, mint a gyári munkást vagy az irodai dolgozót.

A túlterheltség a kiégés egyik leggyakoribb oka lehet. Ha túl sok feladatot bíznak ránk, vagy vállalunk magunkra és nem áll rendelkezésünkre a megfelelő idő és energia az elvégzésükre. Ilyenkor érthető, hogy folyamatosan túlhajszoltnak érezzük magunkat, nem jut idő a pihenésre és gyakran magunkat hibáztatjuk, amiért nem végeztünk mindennel, ami csak tovább rontja a helyzetet.

Okozhatnak burnoutot olyan élethelyzetek, munkák, ahol nincs elég nagy befolyásunk a dolgokra. Ez még rosszabb olyankor, amikor a munkánk egyébként nagy felelősséggel jár, azonban ehhez nem párosul megfelelő hatáskör. Előfordulhat olyan helyzet is, amiből nem tudunk kilépni, ez pedig tovább erősíti a tehetetlenség érzését.

Egyenes út a kiégéshez ha úgy érezzük, hogy a munkánkat nem értékelik eléggé és hiába dolgozunk erőnkön felül, mégsem ismernek el eléggé. Lehet itt szó túl alacsony fizetésről, a pozitív visszajelzés hiányáról vagy akár arról is, hogy az adott pozícióban nincs lehetőségünk előrelépni.

A fentieken túl hozzájárulhat a betegség kialakulásához az olyan munkakörnyezet, ahol igazságtalanul bánnak a dolgozókkal vagy rossz a közösség. Az is előfordulhat, hogy a cég és az általunk képviselt morális értékek nincsenek összhangban, ilyenkor természetes, hogy belső konfliktus alakul ki bennünk.

burnout2.jpg

A kiégés fázisai

Ahogy már említettem, a kiégés egy hosszú folyamat eredménye, ami több fázisból áll. Eleinte akár még pozitív változásként is megélhetjük a munkahelyi kihívásokat. Az első stádiumot bizonyítási kényszer jellemzi, aminek hatására fokozott energiát fordítunk a munkákra, így rövidtávon akár jobb eredményeket érhetünk el. Azonban ez sokszor a szabadidő és a pihenés rovására megy, ami hátfájást vagy egyéb fájdalmakat és alvászavart okozhat.

A megnövekedett terhelés mellett a munkakedv fokozatosan csökken. A megfelelő pihenés hiánya miatt már nem tudjuk biztosítani a feladatainkhoz szükséges energiát, így a még meglévő energiatartalékainkat kezdjük el felélni, hogy megfelelhessünk az elvárásoknak. Erre a fázisra jellemző a szétszórtság, tétlenség. Megfelelő önismerettel és önkontrollal innen még akár szakember segítsége nélkül is visszafordítható a folyamat, de ehhez az is szükséges, hogy a tünetek alapján felismerjük a problémát.

Hamarosan megjelennek az első depresszív tünetek is. Visszavonultabbak, frusztráltabbak lehetünk, ami miatt gyakran kerüljük a szociális kapcsolatokat. Ebben az állapotban már nem tudunk olyan jól teljesíteni, mint korábban, emiatt megjelenhet a sikertelenség, értéktelenség érzése.

A betegség végső fázisait az apátia, belső üresség, reménytelenség jellemzi. Nem csak mentálisan, de testileg és érzelmileg is folyamatosan kimerültnek érezzük magunkat. Ilyenkor drasztikusan csökkenhet a teljesítőképesség, aminek sokszor akár hosszabb betegállomány is lehet az eredménye. Ennek az állapotnak a megváltoztatásához már kórházi kezelésre vagy pszichoterápiára van szükség.

Hogyan előzhetjük meg a kiégést?

Ahhoz hogy elkerülhessük a kiégés későbbi fázisait fontos, hogy felismerjük a problémát. Ehhez nem elég magunkat jól  ismerni, de a fenti tünetekkel és kiváltó okokkal is tisztában kell lennünk. Néhány munkahelyen előfordulhatnak folyamatos szűrések, amikkel idejében fény derülhet a dologra. Ha a fentiek alapján gyanakszunk, de nem vagyunk teljesen biztosak a dologban, akkor kikérhetjük közeli kollégák, barátok vagy családtagok véleményét is, hogy ők milyennek látnak bennünket, vagy kitölthetünk egy egyszerűbb online tesztet is, ami segíthet jobban eligazodni.

burnout.jpgA megelőzésben jelentőség szerepe lehet az alapos önismeretnek, a különböző relaxációs és kommunikációs módszereknek és a megfelelő rutin betartásának. Ez utóbbi különösen fontos, ha már ráléptünk a burnouthoz vezető útra. Ilyenkor mindenképpen változtatnunk kell a szokásainkon, az életmódunkon, hogy elkerülhessük a kiégés súlyosabb fázisait. Értékeljük át reálisan, hogy mennyi munkát vagyunk képesek ténylegesen elvégezni, jelöljünk ki magunknak pihenésre szánt időt, alkalmazzunk a mindennapok során különböző relaxációs gyakorlatokat és folyamatosan figyeljünk oda, hogy hogyan érezzük magunkat. Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy a saját elismerés iránti vágyunk vagy a magunkkal szemben támasztott elvárások miatt csak egy kicsivel többet szeretnénk megcsinálni, azonban meg kell tanulnunk erre nemet mondani.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy magunknak oszthatjuk be az időnket, akkor előfordulhat, hogy nehezen tudjuk majd betartani a saját magunk által hozott új szabályokat. Ilyenkor kérhetünk külső segítséget barátoktól vagy családtagoktól. Ha alkalmazottként dolgozunk, akkor beszéljünk erről a főnökünkkel, hogy milyen lehetséges megoldásokat lehetne kitalálni. Sajnos előfordulhat, hogy a cég nem megértő ezzel kapcsolatban, ilyenkor ha van lehetőségünk, akkor érdemes egy kevésbé stresszes vagy rugalmasabb munkahelyet keresni. Ne feledjük, hogy a burnout szindróma későbbi szakaszai súlyos tünetekkel járhatnak, amiknek eredménye hosszú hónapokig tartó betegszabadság, kórházi kezelés vagy akár az állásunk elvesztése is lehet. Ha úgy érezzük, hogy elindultunk a lejtőn, akkor érdemesebb munkahelyet váltani, vagy pszichológus segítségét kérni, mint kivárni, hogy mi lehet a lejtő alján.

A fenti cikk szerzője: Habis Melinda - pszichológus

Források:

https://www.onlinepszichologus.net/blog/munka--es-eletkedv-vesztetten-avagy-a-burnout-szindromarol

https://www.onlinepszichologus.net/blog/kiut-a-kiegesbol-burnout

https://www.psychologytoday.com/us/blog/pressure-proof/201308/six-sources-burnout-work

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon ishttps://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

munkaügy