2018. jún 07.

Idén már szinte senki nem tölti be a nyugdíjkorhatárt

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Idén már szinte senki nem tölti be a nyugdíjkorhatárt

A napokban tele volt a média egy nemrég megjelent OECD tanulmánnyal, melyből az derült ki, hogy Magyarországon kb. 7 évvel - 72 évre - kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon. Elég elkeserítő a helyzet, de ezt már sok-sok éve tudni lehetett, aki követi egy kicsit ezt a témát, azt szinte biztosan nem lepték meg a fenti számok.

A nyugdíjkorhatár örök téma, és jelen szabályok szerint - egészen 2023-ig – minden évben emelkedik egészen pontosan 65 évre. Bár addig még nagyon sok minden változhat, a törvényhozók agyából kipattanhat egy-két ötlet, ami ezt megváltoztatja.

No de mégis hogy lehet az, hogy idén már szinte senki nem fogja betölteni a nyugdíjkorhatárt?

nyugdijas.jpg

Ennek nagyon egyszerű az oka. Nézzük csak meg az alábbi táblázatot, mely megmutatja, hogy az idén kik érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt:

Születési év (félév)

Nyugdíjkorhatár (nők és férfiak egységesen)

Nyugdíjkorhatár elérésének éve (féléve)

1953

63 év

2016

1954

63,5 év

2017.II.félév – 2018.I.félév

1955

64 év

2019

 

Az adatokból jól látszik, hogy matematikailag nincs arra lehetőség, hogy valaki az idei év második felében érje el a nyugdíjkorhatárt. Ráadásul mekkora szívás, ha valaki pont 1955. január 1-én született, mivel így már egy következő sávba esik át, ahol fél évvel többet kell várnia a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséig, mint annak, aki 1 nappal előbb született.

Az hogy a nyugdíjhelyzetre mi lesz a megoldás, nem lehet előre tudni. Mindenesetre minden jel arra mutat, hogy előbb-utóbb a nyugdíjkorhatár emelkedni fog.

Szavazzon és nézze meg az eredményeket!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíjkorhatár