2018. máj 15.

A férfiak és a nők 40+ nyugdíjprogram

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
A férfiak és a nők 40+ nyugdíjprogram

Vajon lehetséges férfiként részt venni benne?

A nők 40+ program - avagy a nők kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetősége - 2011 óta létezik, azóta szinte állandó téma lett, és a legtöbben már kívülről fújják a szabályokat. Sokak szerint jó dolog, néhányan azt képviselik, hogy a férfiakra is ki kellene terjeszteni a jogosultságot, persze egyeseknek az az álláspontja, hogy a nőktől is meg kellene vonni ezt a lehetőséget. 

És ha már nők! Nem tudom nem észrevenni, de az utóbbi időben bizony egyre többször találkozom - hogy is mondjam - nőies férfiakkal, akik szinte már csak "nyomokban tartalmaznak" férfiasságot. Sőt, egyre több a magát transzneműnek valló ember. Közülük sokan komolyan elhatározzák, hogy műtétek sorozatának vetik alá magukat, hogy a nemi hovatartozásukat a testükön is megjelenítsék.

Na de, hogy jön ez a két téma egymáshoz?

transexual.jpg

Játszunk el egy kicsit a gondolattal, és mossuk egybe a bevezetőben szereplő két bekezdést! Tételezzük fel, hogy a nők 40+ programot nem törlik el, viszont nem is terjesztik ki a férfiakra. És ezután képzeletben formáljunk magunk elé egy nyugdíjat igénylő nőt, aki a fél életét jogilag férfiként, a másik felét a nem- és névváltoztatási eljárás után már nőként élte. Tehát a nyugdíj igénylésekor ő jogilag nő. No ilyenkor mi a helyzet? 

Vajon jár neki a kedvezményes nyugdíj, vagy nem?

A jelenlegi törvény csupán azt mondja ki, hogy öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik. Legjobb tudomásom szerint ilyen igénylésre még nem volt példa, és a fenti eszmefuttatás csak gondolati játék egy most még különlegesnek számító helyzettel, ezért nyilván én sem tudok egyértelműen válaszolni rá, mindenesetre további érdekes kérdéseket vet fel.

Nyugdíj ide vagy oda, egy biztos, a nemet váltók tekintetében a jogi szabályozás igencsak szegényes, tulajdonképpen nincs is, pedig nem ártana foglalkozni vele, hiszen egyre több az érintett, így boritékolható, hogy ebből eredően a jövőben a hivatalok, a munkáltatók, vagy akár a jogászok sokkal több kihívással fognak szembenézni.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj nők kedvezményes nyugdíja nők 40+