2018. ápr 24.

Okosan az adókedvezményekkel, akár veszíthet is velük

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Okosan az adókedvezményekkel, akár veszíthet is velük

Én megmutatom, hogyan kerülje el ezt a csapdát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén közel 5 millió magánszemélynek készíti el az adóbevallási tervezetét, mely a legtöbb munkavállalónak nagyon kényelmes megoldás a korábbi évekhez képest. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy ez tényleg csak egy tervezet, és nem bevallás. Persze, ha valaki nem csinál semmit sem, akkor a tervezete automatikusan bevallássá alakul, de ez már az adózó felelőssége lesz. Azért azt sem árt tudni, hogy amennyiben valaki módosítani szeretné a bevallási tervezetét, netán önadózóként külön bevallást készít, akkor ennek a határideje idén 2018. május 22-e. 

Mint minden évben, idén is több alkalommal találkoztam olyan problémákkal az adóbevallások készítésénél, melyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lettek volna. Ezek egy része az adózó pénztárcáját is keményen érinti. Az egyik ilyen jellemző hiba az volt, amikor egy gyermekes család a családi adókedvezmény érvényesítése miatt nem, vagy nem teljes mértékben tudta érvényesíteni az önkéntes nyugdíjpénztári, vagy egészségpénztári befizetései után a kedvezményeket. Mint ismeretes ezeket a kedvezményeket az adó terhére lehet érvényesíteni, már ha van!

De nézzük a konkrét példát:

csk_vs_adokedv.jpg

Adott egy kétgyermekes család, ahol mindkét szülő havonta 10.000 Ft/fő/hó egyéni befizetést teljesít egy önkéntes nyugdíjpénztári és egy egészségpénztári számlára, mely után természetesen a 20%-os adókedvezményt is szeretnék megkapni. Év elején úgy nyilatkoztak, hogy a gyermekek után járó családi adókedvezményt teljes mértékben az egyik szülő érvényesíti. A bevallási tervezet ellenőrzésekor viszont szembesülnek azzal a problémával, hogy a családi adókedvezményt érvényesítő szülő elveszítette a garantált adókedvezményt az egyéni befizetései után. A lenti táblából jól látszik, hogy miről is beszélek:

ado_1.jpg

Ebből úgy tűnik, hogy teljesen elveszett ez a kedvezmény, de szerencsére van megoldás! Erről egy kicsit később lesz szó. A legtöbb esetben már az év elején tett családi kedvezmény nyilatkozatnál sokszor elhamarkodottan döntenek az adózók. Ez jól látszik a példán is, hiszen ha az említett család előre gondolkodott volna, és tavaly a családi adókedvezményt 50-50%-os mértékben közösen érvényesítik, akkor a fenti tábla így nézne ki:

ado_2.jpg

Máris feltűnik, hogy egy apró kis trükkel máris mindkét szülőnél megjelenik a 48.000 Ft adókedvezmény. A számokat és a gyermekek számát tetszőlegesen variálhatnám, még rengeteg esetet tudnék mutatni, de úgy gondolom, a példa remekül rávilágít arra, hogy mire érdemes figyelni már a nyilatkozattételkor. Annál is inkább mivel idén a kétgyermekesek családi adókedvezménye ismét emelkedett. Persze akkor se essünk kétségbe, ha csak az adóbevalláskor, vagy a bevallási tervezetünk ellenőrzésekor vesszük észre a problémát, hiszen egy önadózással még mindig tudunk változtatni a családi adókedvezmény érvényesítésén, és így lehetőségünk nyílik arra, hogy az egyik szülőnél befizetendő adót, a másiknál visszaigényelhető adót hozzunk ki a bevalláson keresztül, ami kicsit furának tűnhet, viszont így mindkét érintett érvényesítheti az adókedvezményét. 

Vizsgálja felül a nyilatkozatát, ellenőrizze a bevallási tervezetét, és gondolkodjon előre!

Még most sem késő, hiszen családi adókedvezmény nyilatkozatot bármikor lehet év közben módosítani, sőt - a fenti határidőig még adóbevallást is lehet készíteni 2017-re vonatkozóan, így akit érinthetnek a fentiek, számoljon, és ha szükséges tegye meg a megfelelő lépéseket.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Együttműködő partnerünk a https://hu.jooble.org/ a nemzetközi álláskereső oldal.

Szólj hozzá

adókedvezmény családi adókedvezmény SZJA