2018. ápr 12.

Ezért buknak évente milliárdokat a munkavállalók

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ezért buknak évente milliárdokat a munkavállalók

Tudta, hogy évente milliárdokat veszítenek a munkavállalók a feledékenységük miatt? Lehet, hogy Ön is köztük van, pedig egy egészen egyszerű dologról van szó, ami kis figyelemmel megkímélheti attól, hogy olyan pénzt bukjon el, ami már az Ön zsebében volt. És ugyebár veszíteni senki nem szeret, főleg pénzt nem!

Ne hagyja veszni a pénzét!

szep_kartya.jpg

A munkáltatók és a munkavállalók körében igen népszerűek a SZÉP kártyás juttatások. Minden évben sokan választják ezt a béren kívüli juttatást a munkáltatónál működő Cafeteria rendszeren belül. Ezt a legjobban az mutatja meg, hogy a kimutatások szerint évente 100 milliárdhoz közeli összegeket költünk el SZÉP kártyákról. Ennek ellenére mégis minden évben megüti a milliárdos összeget a SZÉP kártyákon bennmaradt pénz, ugyanis az arra utalt összegnek van egy felhasználási ideje, mely nem más, mint a juttatás évétől számított második év május 31. 

Így tehát, idén május 31-én lejár a 2016. december 31-ig SZÉP kártyákra átutalt összegek érvényessége, így ezek az összegek a határidő lejárta után a kártyabirtokos számára elvesznek, és azt nem tudja később felhasználni. Sőt a bennmaradt összegeket visszautalják az azt adó munkáltató részére.

Mit lehet tenni?

Nagyon egyszerű - el kell költeni! Sokszor fordul elő olyan helyzet, hogy a lejárathoz közeledve már nem tudjuk felhasználni a kártyán lévő összeget, legalábbis ezt hisszük. Íme néhány tipp, hogy megmentse a pénzét!

Fizessen most, utazzon el később!

Fontos, hogy a SZÉP kártyával való fizetésnek és az utazás időpontjának nem kell egy időben történnie. Akár egy év végi utat is le tud foglalni előre, és ki tudja egyenlíteni a számlát a lejárati idő előtt. Sőt, sok szálláshelyen ajándékutalványt is vehet, amit később arra használ fel, amire akar.

Esetleg egy kis kultúra?

Jön a fesztiválszezon, nyomás a jegyekért, és tessék megvenni időben, elővételben, akár ajándékba másnak. Gyermekünk biztos örülni fog neki :-) Persze akár színházi bérletet is vehetünk belőle.

Izmos kockahas - bombaalak

Nyakunkon a nyár, irány az edzőterem. A SZÉP kártyát elfogadó helyeken szintén el tudja költeni az azon szereplő összeget mondjuk fitness bérletre. Ez az igazi "kellemest a hasznossal" kombináció.

Családi programok

Állatkert, csoportos sportolás, túrák, kalandparkok, aztán egy jó kis étterem a családdal. Hmm, jól hangzik. Ezekre mind-mind el lehet költeni a SZÉP kártyán lévő összegeket.

Nyilván arra figyelni kell, hogy a SZÉP kártya melyik alszámlájára kértük a munkáltatói juttatást, mivel azok felhasználási köre alszámlánként eltérő, így mindig célszerű már a Cafeteria nyilatkozat megtételekor átgondolni, hogy melyiket tudjuk majd felhasználni a legjobban.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Együttműködő partnerünk a https://hu.jooble.org/ a nemzetközi álláskereső oldal.

Szólj hozzá

munkaügy SZÉP kártya