2018. jan 30.

Nagy pofont kapnak a külföldről hazaköltözők

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Nagy pofont kapnak a külföldről hazaköltözők

Avagy a kismamák kálváriája a Kormányhivatallal

Egy olyan érdekes esetről szeretnék most írni Önöknek, amivel nemrégiben találkoztam egy ügyfelemmel kapcsolatban. Köztudottan - a szebb jövő reményében - sokan vándoroltak ki Magyarországról külföldre az elmúlt években. Néhányan azonban visszatértek Magyarországra, ügyfelem is közéjük tartozott. Párjával úgy gondolták, hogy közel 7 év távollét után mégis hazajönnek, és itthon alapítanak családot. Külföldi tartozkodásuk (EU-ban) során mindketten becsületesen végig dolgoztak, és amint hazaköltöztek nem haboztak sokat, szinte azonnal találtak egy nekik való állást, és ismét elkezdtek dolgozni. A hazatérésük előtt hivatalosan lezárták a külföldi jogviszonyaikat, és erről igazolást is hoztak, amit benyújtottak a magyar egészségbiztosítási szervhez, hogy a TAJ számuk újra érvényes legyen Magyarországon. Tehát ők nagyon körültekintően jártak el az ügyet illetően. Aztán kis idő múlva jött a baba, és az ellátásokkal kapcsolatos ügyintézés, de ami várta őket arra egyáltalán nem számítottak. 

Jött a hidegzuhany!

koltozo_par.jpg

Gyermekük születése után az anyuka beadta az igényét a Csecsemőgondozási díjra (CSED), és a jogosultsági feltételeknek megfelelt, hiszen a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeke biztosítás időtartama alatt született. Igen ám, de a két év egy részében EU-s tagállamban, tehát külföldön állt fenn a biztosítási jogviszony. És itt kezdődtek a bonyodalmak, mivel az egészségbiztosító eljárást kezdeményezett a külföldi hatóságok felé, a biztosítási jogviszony igazolása miatt. Ez nem is lenne probléma, hiszen teljesen természetes, hogy ellátást annak folyósítanak, aki a hatályos szabályok alapján jogosult rá. Az viszont már probléma, hogy ez az eljárás hónapokig tartott, és ez idő alatt egy fillér ellátást sem kapott a kismama.

Üdv az ókorban és a postagalambok világában!
postagalamb.png

Finoman szólva elég szomorú, egyébként meg totál gáz, hogy egy biztosítási jogviszony leigazolása két EU-s tagállam között ennyi időt vesz igénybe, amikor minden technikai feltétel adott a gyors ügyintézéshez. Számomra ez elfogadhatatlan, és érthetetlen. Vagy én vagyok a kötekedő, és túl nagyok az elvárásaim? Magyarország 2004 óta tagja az EU-nak, ennyi idő alatt tényleg nem lehetett ezt kialakítani és gyorsabbá tenni? Egyetlen ésszerű magyarázat az lehet, hogy valószínűleg postagalambokkal próbálták megoldani az információcserét.

De félretéve a viccet, és visszatérve az érintett párocskára, tényleg bosszantó, hogy egy újszülött érkezésekor olyan pénzbeli ellátásra kell hónapokat várni, ami jár. Esetükben szerencsére volt tartalékuk, így nem okozott problémát, hogy ezt az időt kivárják, mindenesetre tanulságos lehet a történet azok számára, akik a jövőben hasonló cipőben járnak majd.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

GYED CSED