2018. jan 02.

Családi adókedvezmény 2018

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Családi adókedvezmény 2018

Új év, új szabályok, és sok új teendő! A családosok már megszokhatták, hogy minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék a családi adókedvezményt érvényesíteni. Idén sincs ez másképp, és sok újdonságot e tekintetben nem hozott az újév, mivel a szabályok nem sokat változtak tavaly óta.

A legfontosabb változás talán az, hogy a kétgyermekesek 2018-ban havonta és gyermekenként nettó 2.500 Ft-tal több kedvezményt tudnak érvényesíteni az adóköteles jövedelmükből, és így a nettó bérük emelkedik.

Na de nézzük a konkrét számokat!

csaladi_adokedvezmeny_2018.jpg

A családi adókedvezmény 2018-ban – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66.670 Ft, kettő eltartott esetén 116.670 Ft, három vagy annál több eltartott esetén 220.000 Ft. Ez a nettó bérben egy eltartott esetén 10.000 Ft-ot, kettő eltartott esetén 17.500 Ft-ot, három vagy annál több eltartott esetén 33.000 Ft-ot jelent kedvezményezett eltartottanként.

Persze az igényésnél fontos tudnunk, hogy ki számít kedvezményezett eltartottnak, és ki az eltartott, mivel egy rossz nyilatkozattétel miatt akár adóhátralékunk is keletkezhet, ráadásul ilyenkor az ezzel járó 12%-os bírsággal is számolnunk kell.

Kedvezményezett eltartottnak minősül:

  • akire tekintettel a magánszemély belföldön családi pótlékra jogosult,
  • aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,
  • a rokkantsági járadékban részesülő személy,
  • a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján),
  • a bíróság döntése, egyezség, a családi pótlék folyósítójánál tett közös nyilatkozat alapján közösen felügyelt gyermek mindkét szülőnél, valamint a szülők házastársainál is.

Eltartottnak minősül:

  • a kedvezményezett eltartott,
  • az, aki a családtámogatási törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne, akkor is, ha a kedvezményezett eltartott után
    • nem családi pótlékot állapítanak meg (pl. rokkantsági járadékot folyósítanak),
    • családi pótlékot nem állapítanak meg (pl. magzat esetében),
    • vagy a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja (pl. tartósan beteg gyermek után járó emelt összegű családi pótlék esetében)

A kétgyermekesek figyelmét külön felhívnám arra az esetre, amikor a nagyobbik eltartott már egy olyan 18 évnél idősebb gyermek, aki felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

Ebben az esetben ugyanis az eltartottak száma kettő. És bár csak egy kedvezményezett eltartott után lehet igényelni a családi adókedvezményt, de a két eltartottra vonatkozó 116.670 Ft összegben.

Erre mindenképp érdemes odafigyelni, hiszen ez havonta nettó 7.500 Ft-tal jelent többet, mintha csak egy gyermek után kérnénk a kedvezményt.

Bár sok-sok éve működik a családi adókedvezmény intézménye, és igen részletes kitöltési útmutató található a nyilatkozat után, azért továbbra is mindenkinek javaslom, hogyha elakadnának a nyilatkozat kitöltésében, inkább kérjék szakember segítségét.

Szeretne nyilatkozni? Az ehhez szükséges nyomtatványt INNEN letöltheti!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás családi adókedvezmény