2017. dec 20.

Amikor jobb lemondani a jutalomról

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Amikor jobb lemondani a jutalomról

Év végén sok helyen eljön a jutalomosztás ideje. Éves bónusz, szakmai nívódíj, karácsonyi pénz? Mind némi plusz jövedelmet jelent, aminek általában örülni kellene, és nagy őrültségnek tűnik lemondani róluk. Pedig vannak olyan helyzetek, amikor jobban járunk, ha nem kérjük a plusz pénzt.

De vajon miért döntene valaki úgy, hogy inkább nem kéri a neki járó jutalmat?

burning-money-2113914_960_720.jpgA nyugdíj melletti keresetkorlát, valamint a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás mellett megszerezhető jövedelemre vonatkozó szabályozás mind okot szolgáltathatnak arra, hogy így döntsünk.

Mint ismeretes az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött munkavállalókra - véleményem szerint teljesen értelmetlenül - kereseti korlát van érvényben, és így a nyugdíj folyósítása mellett évente csak a tárgyév első napján érvényes minimálbér 18-szorosát kereshetik. Amennyiben ezt valaki túllépi, akkor a túllépés hónapját követő hónaptól szüneteltetnie kell a nyugdíj folyósítását. Ha a keretösszeget decemberben lépi túl valaki, akkor vissza kell fizetnie a nyugdíj decemberi összegét. Ilyenek lehetnek a nők kedvezményes nyugdíjában, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek. Esetükben már érthető, hogy ha valaki nem kér semmilyen jutalmat (esetleg időben csúsztatva kéri), mivel sok esetben rosszabbul járhat a nyugdíjas munkavállaló a nyugdíj szüneteltetésével, mint a kapott jutalommal. Nyilván a döntés szimpla matek, mert akár jól is kijöhet a munkavállaló a bónusszal.

Hasonló a helyzet a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás mellett munkát végzőkkel, hiszen rájuk olyan keresetkorlát érvényesül, hogy egymást követő 3 hónapban a keresetük nem haladhatja meg a minimálbér 150%-át, különben elveszítik az ellátásra való jogosultságukat. Tulajdonképpen ez is egy felesleges szabály, mivel jól látszik, hogy ezt igen könnyű kijátszani. Egyszerűen úgy kell ütemezni a plusz kifizetéseket (nyilván a munkáltatóval egyeztetve), hogy még véletlenül se lépjük túl az említett keresetkorlátot. Ennek ellenére lehet olyan helyzet, hogy mégis a jutalom lemondása mellett dönt az érintett. 

Egy szó, mint száz, nem mindig bolond, aki elsőre annak látszik!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is:https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

nyugdíj munkaügy nyugdíj melletti munka