2017. dec 15.

Dugipénze van? Erre nagyon figyeljen!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Dugipénze van? Erre nagyon figyeljen!

Úgy gondolom, hogy manapság a munkavállalók többsége, aki alkalmazottként közép vagy nagyvállalatnál dolgozik, bankszámlára kapja a fizetését. Persze sokan vannak azok is, akik még mindig - a szakma jellegénél fogva, esetleg a feketén zsebbe csúsztatás miatt - készpénzben kapják meg az őket megillető jövedelmüket, vagy a jövedelmük egy részét. A szolgáltatókról már nem is beszélve, hiszen egy mesterembernek, vagy például egy fodrásznak szinte mindig készpénzben fizetnek a megrendelők. Tehát még mindig igen nagy a készpénzállományunk, mellyel egyébként európai viszonylatban régóta az elsők között vagyunk. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben kezdte meg a papírpénzek lecserélését korszerűbb, nehezebben hamisítható bankjegyekre. Mint ismeretes 2017. augusztus 1-től már csak az újfajta 2000 és 5000 Ft-os bankjegyekkel lehet a készpénzforgalomban fizetni. De az idei év még tartogat egy bankjegy cserét, nevezetesen a 2015 előtt kibocsátott 20000 Ft-os címletű bankjegyeket vonják ki a forgalomból. Így aztán nem árt, ha mindenki megnézi a dugipénzét, átnézi a párnacihát, hátha akad még régi kiadású 20000 Ft-os közte, hogy aztán idén még elköltse, vagy beváltsa.

Meddig használható és meddig váltják be?

huszezres.jpg

*kép forrása: mnb.hu

A régi 20000 Ft-os 2017. december 31-ig használható, de a bevonást követően 2018. január 1-től a hitelintézetek és a posta 3 évig, az MNB pedig 20 évig, azaz 2037. december 31-ig térítésmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre a bevont 20000 Ft-os bankjegyeket, tehát nem kell aggódni, ha évek múltán egy elfelejtett kabát zsebében, vagy a féltve őrzött perselyben rálelünk egy forgalomból kivont bankjegyre.

Töltse ki villám kérdőívünket, és nézze meg az eredményt!

Ha szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Tetszett a cikk? Kövessen minket a Facebookon:   https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

munkaügy