2017. dec 07.

Négy nagyon fontos változás jön az adóbevallásban

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Négy nagyon fontos változás jön az adóbevallásban

Ismét egyszerűsödik egy kicsit az élet

Ahogy az lenni szokott, jövőre több pontban is változnak az adózással kapcsolatos jogszabályok. Ezek közül néhány igen nagy tömegeket fog érinteni, talán Önt is. 

Na de melyek ezek?

Évek óta szó volt róla, mindenki számított rá, most benyújtották és megszavazták a javaslatot. A legnagyobb változás talán az, hogy a jövő évtől a munkáltató már nem állapíthatja meg a munkavállalója adóját, tehát nem készítheti el az adóbevallását. Így a jövő évben azok a munkavállalók, akik hozzá voltak szokva, hogy a munkáltatójuk - nagyvonalúan, saját döntés alapján -  megcsinálja helyettük az adóbevallást, az idei évre vonatkozóan már nem választhatják ezt a megoldást. Nekik marad az önadózás, vagy a bevallási tervezet elfogadása, amit az adóhatóság (NAV) készít el.

Mint ismeretes, az adózóknak a 2016. évre vonatkozó bevallásnál volt először lehetőségük arra, hogy a NAV segítségével tegyenek eleget a bevallási kötelezettségüknek. Ez továbbra sem változik, sőt kiterjesztik azok körét, akiknek bevallási tervezetet készít a NAV, így a magánszemélyeken kívül a mezőgazdasági őstermelőknek és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is bevallási tervezet fog készülni 2017. évről. 

Több jövedelem adómentesen!

ado_2017.jpg

Örülhetnek, akik egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül szereztek jövedelmet, hiszen emelkedik a mentesített keretösszeg, vagyis többet kereshetünk adómentesen ebben a foglalkoztatási formában. A módosítás értelmében 2017-ben a adómentes keretösszeg napi 7631 Ft-ra változott (eddig 5870 Ft/nap volt), jövőre napi 8255 Ft lesz. Ez azt jelenti, hogy az új összeget már a 2017-es SZJA kötelezettség megállapításakor is alkalmazni kell. 

És itt van még az adó 1%-a!

Fontos változás, hogy állandó nyilatkozatot lehet tenni jövőre az SZJA egyházaknak felajánlható 1%-áról, melyet a NAV annak megváltoztatásáig, illetve visszavonásáig vesz figyelembe. Attól sem kell félni, ha az általunk megjelölt kedvezményezett szervezet idővel már nem felel meg a feltételeknek, hiszen erről az adóhatóság tájékoztatni fogja az adózót.

A fentiek csupán töredékét képezik a változásoknak, de milliókat érintenek! És azt se feledjük el, hogy az évből még hátra van néhány nap, mely hozhat meglepetéseket a törvényhozás szempontjából.

A legérdekesebb munkaügyi témákra iratkozzon fel ezen a linken: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás adóbevallás