2017. nov 27.

Így idd ki magad a munkahelyedről

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Így idd ki magad a munkahelyedről

Nemcsak a munkahelyen kell viselkednünk, a magánéletben is

Közeledik az év vége, és ezzel elkezdődik a céges évzáró bulik időszaka. Ilyenkor mindenki kiereszti egy kicsit a gőzt, és ebben a túlzott italozás is szerepet kaphat. Ilyen állapotban sokszor azok a kollégák okozzák a legnagyobb meglepetést a viselkedésükkel, akiket eddig szürke kisegereknek hittünk. Veszélyes dolog ez, hiszen azon túl, hogy a saját vagy mások épségét is kockára teszik, meggondolatlan tettekre is késztethetik az illuminált állapotban lévőket. 

koccintas.jpg

Köztudott, hogy ilyenkor nem ritka a szexuális zaklatás sem. Ez a fogalom tágabb értelemben magában foglalja az olyan nemkívánatos viselkedést, mint például a testi kontaktust és a közeledést, a szexuális töltetű megjegyzéseket, akár szóban, akár fizikálisan. Szerintem a legtöbben tudnak olyan esetről, amikor egy ilyen céges rendezvényen hölgyeket inzultáltak főleg verbálisan vagy tapizással. Azonban nem csak a munkáltató által rendezett eseményeken kell viselkednünk, hanem a magánéletben is. Sokan nem gondolnánk, de igenis lehetnek munkajogi következményei a munkahelyen kívüli magatartásunknak.

Álljon itt két eset tanulságként, amikor bizony munkaviszony megszüntetés lett a jutalma az "elkövetőnek":

A csókkal hódító Casanova

Egészen friss a történet, mely egy olyan ifjú fiatalemberről szól, aki kiváló munkaerő volt, sokan szerették, és Y generációhoz tartozó munkavállalóhoz képest sok éve lojális volt a munkáltatójához. Azonban nem vetette meg az italozást a bulikban, és általában mindig túlzásba vitte. Ez nem történt másképp a céges bulin sem, ahol igen határozottan fejezte ki az egyik hölgy munkatársa felé, hogy szívesen alakítana ki vele valamilyen kapcsolatot. Igen finoman fogalmaztam, de mit szépítsünk, szó szerint beterelgette egy parkoló autó oldalához, és megcsókolta. Persze ne egy hollywoodi romantikus csókot képzeljenek el, mert a hölgy már a csók előtt is elég egyértelműen kifejezte, hogy ő nem szeretne semmit sem az illetőtől. Ráadásul az esetet egy kamera is rögzítette, így belső eljárás lett a vége, és a történtek ismeretében azonnali hatályú felmondással megszüntették a fiatalember munkaviszonyát.

A családverő menedzser

eroszak.jpg

Ez a történet pedig egy vezető beosztású személyről szól, aki igazi ász volt a szakmájában, ám a munkáltató tudomására jutott, hogy szabadidejében sokszor önt fel a garatra, és ilyenkor bizony a feleségét és a gyermekeit is fizikálisan bántalmazza. A munkáltató azonnali hatályú felmondással élt, mivel az ilyen fajta viselkedés nem volt összeegyeztethető a vállalat kultúrájával. A felmondást később a munkavállaló megtámadta, de a bíróság a munkáltatónak adott igazat, az illető pedig nem csak a munkáját és a családját veszítette el, bónuszként egy rendőrségi eljárást is kapott a nyakába.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is:https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

munkajog munkaügy