2017. okt 11.

Feltámadt poraiból a magánnyugdíjpénztár?!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Feltámadt poraiból a magánnyugdíjpénztár?!

Ugye emlékeznek még a magánnyugdíjpénztárak történetére? Ugyan sokan már elfelejtették őket, ám sokaknak még mindig fájó téma az ott felhalmozott pénz sorsa. És bármilyen meglepő, vannak akik nem tágítottak, és a mai napig magánnyugdíjpénztári tagok maradtak.

Korábban már írtam róla, hogy a magánnyugdíjpénztárak mellett kitartó nyugdíjba vonuló tagok mire számíthatnak. Röviden arról volt szó, hogy a nyugdíjuk megállapítása előtt választaniuk kellett a 100%-os és a csökkentett összegű állami nyugdíj között. Előbbi választása esetén természetesen vissza kellett lépni az állami nyugdíjrendszerbe, mely a magánnyugdíjpénztári számlán felhalmozott vagyon államkasszába kerülésével járt. Sokan ezt választották, mert hiányzott volna nekik a teljes és a csökkentett nyugdíj közötti összeg, ráadásul nem látták reális esélyét annak, hogy a megtakarított pénzükhöz jussanak, mivel a pénztárak nem tudtak szolgáltatni. Ennek köszönhetően mára jelentősen megcsappant a magánnyugdíjpénztári tagok száma, nem éri el a 60 ezret sem. Ám most jött az áttörés, mivel a legnagyobb taglétszámmal még működő magánnyugdíjpénztár (Horizont) a Magyar Nemzeti Bank engedélyével megkezdheti a járadékszolgáltatást.

OK, de mit jelent ez?

siker.jpg

Azok, akik ennek a magánnyugdíjpénztárnak a tagjai maradtak örülhetnek, hiszen amennyiben elérik a nyugdíjkorhatárt, vagy azt követően nyugdíjba mennek, esetleg már öregségi nyugdíjban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), vagy növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesülnek benyújthatják az igényt a magánnyugdíjpénztári vagyonuk pénztári járadékként való folyósítására.

Mekkora lesz a járadék összege?

A pénztári járadék havi összege a tag egyéni járadékszolgáltatási számlája egyenlegének és a tagnak a járadék meghatározásakor hónapokban kifejezett hátralévő várható élettartam hányadosaként számított összeg, mely évente újraszámításra kerül.

Mindenesetre érdekes, hogy a négy működő magánnyugdíjpénztár közül csupán egy kért és kapott engedélyt járadékszolgáltatásra, ami lehet, hogy átlépőket fog generálni a többi magánnyugdíjpénztártól. Ki tudja, ha sokan átlépnek, akkor még az is lehet a vége, hogy a kisebb magánnyugdíjpénztárak végleg lehúzhatják a rolót.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíjkorhatár