2017. aug 29.

Jövőre tízezrek kaphatnak tízezreket!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Jövőre tízezrek kaphatnak tízezreket!

Igényelje a támogatást, és tegye zsebre a pénzt!

Kétség nem fér hozzá, hogy a munkáltatók egyre nagyobb elvárással vannak a munkavállalók felé, már ami a nyelvtudást illeti. Egyre szaporodnak és terjeszkednek a világot átölelő kisebb-nagyobb vállalatok, és bizony ez nálunk sincsen másképp. Megfigyelhető, hogy az internetes álláskereső oldalakon található hirdetések többségénél már alap feltételként szerepel valamilyen nyelv ismerete. Ezzel kapcsolatban várható némi támogatás az állam részéről.

Először idén márciusban röppent fel a hír, hogy bizonyos kor alatt ingyenes lehet az első nyelvvizsga. A kormány máris határozott róla, hogy a következő 3 évre vonatkozóan 3 milliárd forintot különít el erre a célra.

Mikortól, kik, milyen összegben jogosultak a támogatásra?

nyelvek.jpg

Először 2018. január 1-től, azok a 35 év alattiak lesznek jogosultak a támogatásra, akik az első sikeres komplex középfokú (B2) nyelvvizsgát, vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgát, vagy komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgát tesznek. A támogatás maximális összege az adott évre érvényes minimálbér 25 %-ának megfelelő összeg, mely 2018-ban a jelenlegi álláspont szerint 34.500 Ft (néhány gyors keresés után én úgy láttam, hogy ebből ki lehet hozni bármelyik vizsgát). A nyelvvizsga díját ugyan meg kell előlegeznünk, de ezt a feltételek teljesülése esetén kérelemre visszatéríti az érintetteknek az Új Nemzedék Központ. Fontos, hogy a nyelvvizsgának 2018. január 1-jét követően kell megtörténnie.

Na de kik nyerhetnek ezzel igazán?

A támogatás célja egyértelműen az, hogy javítsák a fiatalok továbbtanulási és munkaerőpiaci esélyeit. Ezen kívül motiváló lehet azok számára is, akik ugyan beszélnek valamilyen nyelvet, de valamilyen oknál fogva mégsem tették le a nyelvvizsgát.

Véleményem szerint ennek a programnak az igazi nagy nyertesei a továbbtanulni szándékozó tanulók lesznek, hiszen a pontszámok miatt nekik fontos igazán a nyelvtudást igazoló papír. A munkaerőpiacon manapság komolyabb nyelvtudást igénylő munkakörök esetén nem sok előnyük van a nyelvvizsgával rendelkezőknek, hiszen a legtöbb munkáltatónál nem számít a bizonyítvány, mivel a felvételi folyamat során a munkáltató úgyis leteszteli a jelentkező nyelvtudását, mielőtt egy olyan pozícióba felvenné, ahol követelmény az aktív nyelvtudás az adott nyelvből. A külföldre távozni szándékozók ugyanebben a helyzetben vannak, ott aztán végképp nem szokták kérni a nyelvvizsgát, hiszen már a munkavállalás előtt kiderül, hogy tudjuk-e az elvárt szinten a nyelvet.

Persze mindenképp jó dolog, ha valaki sikeres nyelvvizsgát tesz, így ha már lesz egy ilyen lehetőség, akkor tessék kihasználni! Akit nem sürget az idő, annak talán még a jövő évet is érdemes megvárnia a vizsgával, hiszen nem kevés pénzről van szó.

Ambiciózus tanulók, nyelvvizsgára készülők - HAJRÁ!

facebook_megosztas.jpg

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

munkaügy munkahelyteremtés