2017. júl 17.

Ugye Ön sem akar több százezres tartozást a nyakába?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ugye Ön sem akar több százezres tartozást a nyakába?

Gyorsan nyilatkozzon, hogy elkerülje a bajt!

Ismét júliust írunk, és mint minden évben, most is felhívnám a figyelmet egy nagyon fontos dologra. Azon családoknak, akiknek gyermekük sikeresen leérettségizett az elmúlt hónapban, és eddig családi adókedvezményt érvényesítettek utána, módosító nyilatkozatot kell tenniük a munkáltatójuk felé! Ők júliustól ugyanis már nem lesznek jogosultak az érettségiző gyermekük után családi pótlékra, így a családi adókedvezményre sem.

A munkáltató magától nem fogja tudni ezt a változást, így azt a kedvezmény érvényesítőjének kell jeleznie a munkáltatója felé. Ezt jobb minél hamarabb megtenni már most júliusban, hiszen aki ezt elmulasztja, az jogalap nélkül érvényesíti a kedvezményt, és így az adóév végén befizetési kötelezettsége lesz. Ráadásul, ha ennek a kötelezettségnek az összege meghaladja a 10.000,-Ft-ot, akkor még a 12%-os bírságot is meg kell fizetni az adóhátralék után.

erettsegi.jpg

Ez a feledékenység egy kétgyermekes családnál havonta 20.000,-Ft adóhátralékot generál, így ha év végéig nem nyilatkoznak a munkáltató felé, akkor 120.000,-Ft adóhátralékot, és ezzel együtt 14.400.-Ft bírságot kell majd megfizetniük.

Egy háromgyermekes családnál már több százezres összegre is rúghat az adótartozás, amit utólag még részletekben sem könnyű rendezni az adóhatóság felé.

Jó hír viszont, hogy amennyiben a leérettségizett gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, és nem végez keresőtevékenységet, akkor ő már eltartottnak minősül, és a hatályos kormányrendelet szerint két hónapra visszamenőleg a családi pótlék összegének számítása szempontjából is figyelembe kell venni, ami a családi adókedvezmény igénybe vehető összegét is növeli.

Azon gyermek után, aki szeptembertől közoktatási intézmény tanulója (pl. OKJ-s képzés) lesz, és rá tekintettel a szülei még jogosultak családi pótlékra, ugyanúgy két hónapra visszamenőleg, kedvezményezett eltartottként lehet igényelni a családi adókedvezményt.

Végül engedjék meg, hogy a sikeres érettségizőknek szívből gratuláljak, a szülők pedig ne felejtsék el a fentieket, és az ezzel járó teendőket!

facebook_megosztas.jpg

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

adózás adóbevallás adókedvezmény családi adókedvezmény