2017. ápr 20.

Ezek a leggyakoribb problémák az adóbevallással

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ezek a leggyakoribb problémák az adóbevallással

10 problémás kérdés - 10 egyszerű válasz

Idén először készít mindenkinek adóbevallási tervezetet az adóhatóság (NAV). Ahogy azt ígérték, két héten belül postára adják a tervezeteket, hiszen ezt 2017. május 2-ig kötelesek megtenni. Persze csak azok fognak kapni ilyen küldeményt, akik kérték a tervezet postázását. Azért a „biztonság és a rend kedvéért” azok is kapnak egy szépséges levelet, akik magasról tettek a NAV által elkészített tervezet iránt, de az alapján mégis befizetendő, esetleg visszaigényelhető adójuk van.

10_kerdes.pngAzok, akik ügyfélkapuval rendelkeznek, már 2017. március 15-től megtekinthetik a bevallási tervezetüket az online felületen, és azóta már tisztán látszik, hogy mint minden új dolog esetében itt is találhatunk „érdekes” dolgokat a tervezetekben, melyek nem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak. Rengeteg kérdés – megannyi válasz: ez a mérlege az elmúlt időszaknak.

Ezekből szemezgettem most, és összegyűjtöttem a 10 leggyakoribb kérdést, és problémát, amivel az elmúlt hónapban találkoztam, hiszen ugyanezek merülnek majd fel a postai úton kézhez kapott tervezeteknél is.

  1. Több százezres befizetendő/visszaigényelhető adóm van!

No, ez azért mindenkinek tűnjön fel, és ne örüljön vagy dőljön a kardjába, ha ilyet lát. Legyen gyanús, főleg ha úgy gondolja, hogy év közben a munkáltató és Ön is mindent helyesen csinált. Persze megkérdezhetnénk, hogy ez miként fordulhat elő, hiszen a NAV is csak kapott adatokból dolgozik. Részletezhetném, de nem teszem. A lényeg, hogy előfordulhat, mert a különböző adatszolgáltatások nem mindig pontosak, mert nem is mindig vannak, mert új az egész rendszer, és mert bármennyire meglepő, valamiről még a NAV sem tud. Mielőtt a visszajáró adót visszakérjük érdemes megkérdezni egy szakembert, esetleg a munkáltató ügyeivel foglalkozó munkaügyes kollégát, könyvelőt, nehogy később kiderüljön, hogy mégsem járt vissza az a pénz. Ha a tervezet szerint befizetendő adónk van vélhetően senki nem fog sietni a befizetéssel, de ha nem tartjuk jogosnak, és nem tudunk kiigazodni a bevallás útvesztőjében, akkor ismét javaslom szakember felkeresését.

  1. Megkaptam a bevallási tervezetet, de nem jó, mit csináljak, hogy módosítsam?

Az ügyfélkapusok viszonylag egyszerűen, online tudják módosítani és benyújtani a helyes bevallást. Aki viszont nem rendelkezik ilyen hozzáféréssel, annak bizony a módosításra vagy kiegészítésre egy bevallás (16SZJA) kitöltésével nyílik lehetősége. Ne feledjük, hogy ennek határideje 2017. május 22!

  1. Ügyfélkapuval rendelkezem, mégis papír alapon szeretném beadni a bevallásom. Megtehetem?

Az ügyfélkapus hozzáférés a magánszemélyek számára nem jelenti azt, hogy csak ott adhatják be az adóbevallásukat, természetesen papír alapon is lehetőségük van rá.

  1. Jár-e a családi adókedvezmény azokra a hónapokra, amikor valakinek nem volt jövedelme?

Egyszerűnek tűnő kérdés, de sokakat mégiscsak elgondolkodtat. Szerencsére a válasz igen, hiszen ha a jogosultság egész évben fennáll, akkor minden hónapra lehet érvényesíteni a kedvezményt.

  1. Mi a helyzet a nyugdíjjal, családi pótlékkal, GYES-sel, GYET-tel, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátással? Nem szerepel a bevallási tervezetben! Be kell vallanom?

Mivel ezek a juttatások adómentesek, ezért a bevallásban sem kell őket szerepeltetni.

  1. Befizetendő adóm van, hova és hogyan kell befizetnem az összeget?

A befizetést bankkártyával (az új online felületen és a NAV ügyfélszolgálatain), átutalással és csekken lehet teljesíteni. Fontos, hogy átutalás esetén mindenképpen tüntessük fel az adóazonosító jelünket! Mivel az egyes adónemekhez különböző számlaszámok tartoznak, ezért mindenképp tájékozódjunk azokról. A számlaszámokról készült jegyzéket ITT letöltheti.

calculator-428294_960_720.jpg

  1. Hurrá, visszakapok némi adót! De mikor érkezik meg?

A visszaigényelt adót a bevallás adóhatósághoz történő beérkezésétől számítottan, legkésőbb a 30. napon utalja ki az adóhatóság. Aki ebben érintett, annak továbbra is érdemes önadózással teljesíteni a bevallást, hogy mielőbb hozzájusson a pénzéhez.

  1. Meddig rendelkezhetek az adó 1+1%-áról?

Függetlenül attól, hogy postai levélben, vagy elektronikusan rendelkezünk az adónk 1+1%-áról, azt 2017. május 22-ig meg kell tennünk. Az utána megtett nyilatkozatok érvénytelenek.

  1. Mi lesz az egészségpénztári/önkéntes nyugdíjpénztári kedvezményemmel, ha az érvényesített családi kedvezményem miatt nincs befizetett adóm?

Sajnos ilyen esetben nem lehet kihasználni az adókedvezményt, hiszen azt csak az összevont adóalap utáni adó terhére lehet érvényesíteni.

  1. Egyéni vállalkozóként már februárban benyújtottam az adóbevallásom (lévén 2017.február 27. volt a határidő), rendelkezhetek még az adóm 1+1%-áról?

Igen, 2017. május 22-ig az is megteheti a rendelkező nyilatkozatot, aki már beadta az adóbevallását, de valamiért akkor nem rendelkezett az 1+1%-ról.

Kérdése van a fentiekkel kapcsolatban? Nem boldogul a bevallási tervezettel? Szeretné elkészíttetni adóbevallását? Esetleg önellenőrzést szeretne benyújtani? Keressen bizalommal!

facebook_megosztas.jpg

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás adóbevallás adókedvezmény családi adókedvezmény