2017. már 15.

Megint újított a NAV az ellenőrzések terén

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Megint újított a NAV az ellenőrzések terén

De mit veszíthetnek ezen a munkavállalók?

Az elmúlt héten újdonságként robbant be az adóhatóság (NAV) bejelentése az ún. adótraffipaxról, mely a rendőrséghez hasonlóan országos szinten előre jelzi, hol kell számítani célirányos ellenőrzésekre, és hol bukkanhatnak fel a hivatal ellenőrei. Ha valaki felmegy a nav.gov.hu weboldalra - mely az adóhatóság hivatalos oldala - akkor már láthatja is a pirosan virító „Adótraffipax” feliratot. Ez alatt olvashatóak a közeljövőben tervezett ellenőrzések, melyben igen konkrétan meghatározzák az ellenőrzésben érintett területeket, településeket, vállalkozási formákat stb. remélve azt, hogy az előre közzétett információknak – a NAV korábbi tapasztalatai alapján – megelőző hatásuk lesz. Egy ilyen ellenőrzés során elsősorban a számla/nyugtaadási kötelezettségnek való megfelelést és a munkavállalók bejelentését vizsgálja a NAV.

Mit kockáztat a vállalkozás tulajdonosa?

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha a számla-, egyszerűsített számla-, nyugtakibocsátási kötelezettségét elmulasztja, illetőleg a számlát, egyszerűsített számlát, nyugtát nem a tényleges ellenértékről bocsátja ki. Ez nem kis összeg, még akkor sem, ha a bírság felső határát általában nem azokra szokták kiszabni, akik először szegik meg a fenti szabályt.

Mi van akkor, ha a vállalkozás alkalmazottat is foglalkoztat, akit „egészen véletlenül” nem jelent be?


adotraffipax.jpg

Munkám során nagyon sokszor találkozom a feketemunka jelenségével. Ami számomra furcsa, hogy sokszor a munkavállalók sincsenek tudatában annak, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatják őket, annak ellenére, hogy ezt munkavállalóként igen könnyű ellenőrizni. A már korábban említett törvény rendelkezik róla, hogy az adózót 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani, ha be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, vagy foglalkoztatott, ezen felül az adóhatóság az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget 12 nyitvatartási napra lezárhatja. Ez nem véletlen, hiszen a feketemunkásokat igen nagy hátrány érheti elsősorban társadalombiztosítási és a nyugdíj szempontjából is. 

Na de mi a helyzet a munkavállalókkal egy adóhatósági ellenőrzés során?

adoellenor.png

Valljuk be, legtöbbször nem a tulajdonos találkozik a NAV ellenőreivel, hanem az alkalmazottja. Kevesen tudják, és bár ez a ritkább, de ők is megüthetik a bokájukat és jókora bírságot is kaphatnak, ha nem a szabályok szerint járnak el.

És ismét jöjjön a már említett törvény ide vonatkozó passzusa, mely kimondja, hogy számla, egyszerűsített számla, nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztásáért az adózó mellett az adózó alkalmazottja, képviselője, vagy az a magánszemély is, aki az értékesítésben közreműködik, 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Számtalanszor találkoztam már olyan esettel, hogy a munkáltató elvárta, sőt szóban kötelezte a munkavállalóját, hogy az ne adjon mindenről nyugtát. Ez finoman szólva is etikátlan a munkavállalókkal szemben. Ezt már csak azzal tudják tetézni, ha a munkáltató levonja a reá kiszabott bírságot a munkavállaló béréből annak ellenére, hogy saját maga utasította a nyugtaadási kötelezettség elmulasztására. 

A fentieket figyelembe véve, ha olyan munkakörben dolgozunk, nem árt néha rápillantanunk a NAV weboldalán az Adótraffipax információira, hátha kapóra jön az ott szereplő tájékoztatás. És persze ezután sem érezze magát senki sem biztonságban, hiszen az adóellenőrök továbbra is bárhol, bármikor felbukkanhatnak.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

adózás munkajog munkaügy