2017. már 01.

Messze még a nyugdíj, mégis levelet kaphat a Nyugdíjbiztosítótól

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Messze még a nyugdíj, mégis levelet kaphat a Nyugdíjbiztosítótól

Több százezren érintettek benne, akár Ön is!

Lassan két és fél éve, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hivatalból indított eljárások keretében megkezdték a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásában szereplő adatok egyeztetését a biztosítottak, és volt biztosítottak jogviszonyaira és kereseteire vonatkozóan.

Ezt idén tovább folytatják, és megkezdődik az 1960-1964 között születettek hivatali adategyeztetési eljárása.

Ennek keretén belül minden biztosított, volt biztosított személy kap egy részletes kimutatást azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a központi elektronikus rendszerében tárolt, és amely minden egyes személyre vonatkozóan elkülönülten tartalmazza a majdani öregségi nyugdíjnál figyelembe vehető szolgálati idő és kereseti adatokat.

boritekok.jpg

Azt ugyan nem ígérem, hogy a képen szereplő színes borítékhoz hasonló színes küldemény fog érkezni, de hogy minden érintett kapni fog egy kimutatást az biztos.

De mi a teendő vele?

Azt javaslom, hogy mindenki, aki majd ilyen levelet talál a postaládájában, tanulmányozza át a benne lévőket, és ha bármi eltérést tapasztal a valósághoz képest, azonnal jelezze a hivatalnak a tájékoztató levél útmutatása alapján! Garantálom, hogy sok probléma lesz a jogosultsági időkkel, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg olyan adatszolgáltatási kötelezettségnek nem, vagy tévesen tettek eleget a munkáltatók, mely egyébként a kötelezettségük lett volna.

Sőt, egyes igénylőknél előfordulhatnak olyan szolgálati időnek minősülő időtartamok is, amelyek nem szerepelnek a nyugdíjbiztosító nyilvántartási adatbázisában, mert azokat nem a foglalkoztatóknak kellett jelenteni. Jellemzően ilyen pl. a felsőfokú tanulmányok ideje, vagy azok a sorkatonai idők, amelyek nem valamilyen munkaviszony alatt történtek.

No pont ezeket, és az ezekhez hasonló eltéréseket tudják majd tisztázni az adategyeztetési eljárás során, és mint az a korábbi eljárások alkalmával már sokszor bebizonyosodott, az ügyfelek az általuk bemutatott dokumentumokkal, információkkal jelentősen segíteni/könnyíteni tudják az adategyeztetést.

Szánjon rá időt, ne hagyja veszni ezt a lehetőséget, hiszen ki tudja, lehet hogy a nyugdíja múlik majd rajta.

facebook_megosztas.jpg

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

nyugdíj nyugdíjkorhatár nők kedvezményes nyugdíja