2017. feb 06.

Máshonnan érkezik majd a családi pótlék és a táppénz!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Máshonnan érkezik majd a családi pótlék és a táppénz!

Káosz várható a családtámogatási és egészségbiztosítási ellátások igénylésénél

Az idei év elejétől igen nagy szervezeti átalakulások voltak egyes központi hivatalok háza táján. Ez keményen érintette pl. az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF) is.

Azt például tudta, hogy az OEP konkrétan – már ami a nevét illeti - megszűnt és év elejétől Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) néven találhatjuk meg, mely szervezet bizonyos feladatokban az OEP utódjaként működik?

oep_onyf_stb.jpg

Az ONYF a családtámogatási ellátások (anyasági támogatás, családi pótlék, GYES, GYET) és fogyatékossági támogatás folyósítását átvette a fővárosi és megyei kormányhivataloktól - ezt a szemfülesebbek már észre is vehették a januári családi pótlék utalásánál -, de az ezekre vonatkozó igényeket a benyújtó lakóhelye szerinti illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal családtámogatási feladatkörben eljáró, megyeszékhely szerinti járási hivatalához kell benyújtani.

Ugye milyen szépen hangzik, és milyen logikus az egész? Hiszen tök egyértelmű, hogy egy kismamának az újszülött babája után járó anyasági támogatást vagy családi pótlékot a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság fizeti, nem?

De tovább is tudom bonyolítani az életüket, hiszen ha pl. valaki táppénzt igényel, és nem működik társadalombiztosítási kifizetőhely a munkáltatójánál, akkor az igényét a megyeszékhelyen működő járási hivatal fogja elbírálni, de a Kormányhivatal fogja folyósítani.

És ez még csak ízelítő volt az átszervezésekből, mely egyébként a bürokrácia csökkentés égisze alatt történt. Arra fogadni mernék, hogy az igénylők többsége össze-vissza fogja küldözgetni az igénybejelentéseket, amit aztán továbbítani fognak majd az illetékes szervnek, és ezzel jól meg fog majd növekedni az ügyintézési idő is.

Azt javaslom, hogy mindenki előre tájékozódjon az ügyintézés menetéről mielőtt bárhova bármilyen igényt terjesztene be, mivel a szervezeti átalakításoknak még közel sincs vége, hiszen az már most tudható, hogy november tájékán ismét át fogják szervezni az egészet, szóval ember legyen majd a talpán, aki tudni fogja, hogy mit, honnan igényelhet.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

családi pótlék Táppénz OEP ellátás