2016. dec 18.

Minimálbér és garantált bérminimum 2017

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Minimálbér és garantált bérminimum 2017

Végre 2016. december 15-én rendeletben is megjelentek a jövő évre vonatkozó minimálbér és garantált bérminimum összegei. Nem tudom mi tartott ennyi ideig a közzétételt illetően, hiszen az érintett felek – a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma - már 2016. november 24-én aláírták az erről szóló megállapodást. De ez legyen a legkisebb gond, legalább kihirdették rendeleti szinten.

20161218_130107.jpg

Ami sokkal jobban zavart, az a nyomtatott és az elektronikus médiában megjelent ezzel kapcsolatos cikkek tömege, mivel ezekben szinte mindenhol rosszul szerepeltek a jövő évi minimális jövedelmek, és a legszomorúbb, hogy a legtöbb esetben a mai napig nem korrigálták ezeket az összegeket. Valószínűleg az okozhatta a problémát, hogy a minimálbér esetében 15%-os, a garantált bérminimum esetében pedig 25%-os megállapodásról szóltak a hírek, de a végleges számok ettől kis mértékben eltérnek.

Nézzük tehát a valódi számokat:

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől:

  • havibér alkalmazása esetén 127.500,-Ft/hó
  • hetibér alkalmazása esetén 29.310,-Ft/hét
  • napibér alkalmazása esetén 5.870,-Ft/nap
  • órabér alkalmazása esetén 733,-Ft/óra

A fentiekben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2017. január 1-jétől:

  • havibér alkalmazása esetén 161.000,-Ft/hó
  • hetibér alkalmazása esetén 37.020,-Ft/hét
  • napibér alkalmazása esetén 7.410,-Ft/nap
  • órabér alkalmazása esetén 926,-Ft/óra

És amennyiben visszatekintünk a múltba, akkor elmondható, hogy az elmúlt 15 évben nem volt jellemző a minimális jövedelmek ilyen szintű emelése, mely az alábbi diagramon is jól látható:

minimalberek.jpg

Ez a változás érdekes helyzeteket fog produkálni a munkaerőpiacon, már ami a bérezést illeti, valamint jelentősen fogja érinteni egyes egészségbiztosítási ellátások összegét is. Az általam szerzett tapasztalatokkal jövő év elején jelentkezem.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

Szólj hozzá

munkajog minimálbér munkaügy