2016. dec 06.

Ajándék Erzsébet utalvány a nyugdíjasoknak! De ki adózik utána?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ajándék Erzsébet utalvány a nyugdíjasoknak! De ki adózik utána?

Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy jövőre 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjakat, és emellett még idén - remélhetőleg karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között - minden nyugdíjas kap 10.000.-Ft értékű Erzsébet-utalványt, amit akár a kormány karácsonyi ajándékának is lehet tekinteni. Az előzetes tervek szerint az Erzsébet-utalványokat személyesen a kormányhivatalok munkatársai vitték volna ki a nyugdíjasoknak, de ezt visszavonták, mivel ez az ötlet nagy vitát és ellenállást váltott ki.

A nyugdíjasok többségénél nem túl ismert az Erzsébet utalvány, mint juttatási forma, ezért az érintett körnél némi bizonytalanságot és bizalmatlanságot tapasztaltam, mivel ezzel kapcsolatban már többen is érdeklődtek nálam. A legtöbben azt kérdezték, hogy ez az "ajándék" fog-e bármilyen adófizetési kötelezettséget vonni maga után, és ha igen, akkor be kell-e vallani a személyi jövedelemadó bevallásban, és ha így van, akkor meg lehet-e tagadni az utalvány átvételét?erzsebet-utalvany.jpg

A válasz egyszerű: ez a juttatás is adóköteles lesz, de az ezzel járó adóterhet az állam fizeti, így a nyugdíjasok számára nem lesz adóköteles az így kapott Erzsébet utalvány, ráadásul a személyi jövedelemadó bevallásban sem kell majd feltüntetni, még azoknak sem, akik a nyugdíjuk mellett munkát végeznek.

Ismerve a juttatás bejelentése óta kialakult helyzetet talán egyszerűbb lenne, ha minden nyugdíjas 10.000.-Ft plusz nyugdíjat kapna, így egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehetne többlet juttatásban részesíteni őket. Így bőven maradtak kétségeim, hogy karácsony előtt mindenkihez eljut majd ez az utalvány, ahogy az a kormány eredeti elképzelése volt.

Összegezve a fentieket, minden nyugdíjas nyugodtan vegye át a neki szánt utalványt, és költse el azt az elfogadóhelyeken, már ha van olyan az érintett közelében. 

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

 

 

Szólj hozzá

nyugdíj