2016. okt 10.

Biciklivel, stoppal, netán szomszédja autójában utazva jár munkába?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Biciklivel, stoppal, netán szomszédja autójában utazva jár munkába?

Kérjen érte költségtérítést munkáltatójától!

Néhány napja jelent meg a hír, hogy a kerékpározásért felelős kormánybiztos (aki még nem hallott róla, tényleg van ilyen pozíció) egy olyan javaslatcsomagot készül előterjeszteni, mely különböző adó- és más kedvezményekkel támogatná a kerékpáros közlekedés fejlődését. Ebbe beletartozna az is, hogy aki biciklivel jár munkába, annak bizonyos mértékű költségtérítést fizethetne a munkáltató, esetleg kedvezményes adózással vásárolhatna a munkavállalói részére kerékpárokat.

Maga az ötlet jó, és valószínűleg meg is fog valósulni, hiszen egyre több munkáltatónál nő azon munkavállalók száma, akik kerékpárral közlekednek már a munkába járás során is.

Viszont azzal még mindig kevesen vannak tisztában, hogy jelenleg is érvényben van egy rendelet, mely a munkába járáshoz kapcsolódóan költségtérítés fizetését teszi lehetővé, még a kerékpárral járóknak is, ráadásul teljesen adómentesen!

Akkor most elárulom, hogy kinek adható!

bicikli.jpg

Fontos tudni, hogy ezzel kapcsolatban a Munka Törvénykönyve, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló rendelet, és a személyi jövedelemadóról szóló törvény ad iránymutatást.

Ugyanis az Mt. előírja, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Ezt kipipálhatjuk, hiszen a munkába járással felmerült költségek a munkavégzéssel kapcsolatosak.

A munkába járás költségtérítéséről szóló rendelet kötelezi a munkáltatókat arra, hogy amennyiben a munkavállaló a közigazgatási határon kívülről utazik a munkavégzés helyére, akkor a bérlettel vagy jeggyel történő elszámolás ellenében költségtérítést kell fizetniük az érintett munkavállalóknak. Ennek mértéke minimum ezek árának 86%-a.

No de mi a helyzet azokkal, akik máshogy kényszerülnek eljutni a munkahelyükre, csupán azért, mert nincs közösségi közlekedés a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük, valamint a munkavégzés helye között, esetleg a munkarendjük miatt nem, vagy csak hosszú várakozással tudnák igénybe venni a közösségi közlekedést? Ők bizony nem kaphatják adómentesen a rendeletben szereplő menetjegy vagy bérlet után járó költségtérítést!

Akkor nekik mi jár?

Erre nyújt megoldást a személyi jövedelemadóról szóló törvény egyik pontja, melynek alapján költségtérítésként 9.-Ft/km adható a munkavállalónak adómentesen a munkába járásához. Egyébként ennek mértéke jövő év elejétől emelkedni fog, és az így adható költségtérítés 15.-Ft/km lesz.

És itt jön a történetben a csavar, hiszen a rendeletben nincs arra vonatkozó szabályozás, hogy a munkavállalónak milyen módon kell a munkába járást megoldania. Így akár kerékpárral történő bejárás után is igényelhető a költségtérítés.

Ritkábban előforduló eset, de ha valaki taxival, lóval, netán autóstoppal, vagy gyalog menne munkába, akkor ezek után is jár a költségtérítés.

Tekintve, hogy az érintettek általában nagyobb távolságot utaznak, körükben a legjellemzőbb az autóval, vagy a motorkerékpárral történő munkába járás. Itt azonban fontos tudni, hogy ha többen utaznak egy autóban, akkor mindannyian jogosultak lesznek a költségtérítésre függetlenül attól, hogy kinek a tulajdona a gépkocsi, amivel közlekednek.

De visszatérve a kerékpárosokra, nekik mindenképpen biztató a már említett javaslatcsomag, főleg ha meg is szavazzák.

Már csak rendes kerékpárutak kellenek, hogy béke legyen a közlekedésben autós, kerékpáros, és gyalogos között, munkába jövet-menet is.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás költségtérítés munkaügy