2016. sze 27.

Terhesen utazna? Megjárhatja, ha nem kér engedélyt orvosától!

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Terhesen utazna? Megjárhatja, ha nem kér engedélyt orvosától!

Egy terhesség - így vagy úgy -, de mindig különleges élmény egy nőnek. A kezdeti szakaszban általában az első lépés az orvos felkeresése, a részletes kórtörténet felvétele, majd ezután a szükséges vizsgálatok elvégzése. Ezek alapján dől el, hogy az érintett hölgy veszélyeztetett terhesnek minősül-e vagy sem.

Mennyire komoly, ha egy terhesség veszélyeztetett?

Ugyan első hallásra kissé félelmetesnek hangzik ez a kategória, de akit az orvos veszélyeztetett terhesnek sorol be, az nem feltétlenül jár együtt egészségügyi problémával vagy rendellenességgel. Sokszor már elég hozzá az anya magasabb életkora, egy beültetett magzat, esetleg egy ikerterhesség, melyek ugyebár egyre jellemzőbbek. Persze számtalan egészségügyi oka is lehet annak, hogy veszélyeztetett terhesnek nyilvánítsanak valakit. Csak hogy két népbetegséget is említsek, már a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség fennállása is elég lehet ehhez.

pregnant-1597889_1920.jpg

Az orvosok ilyen esetben a baba és az anya egészsége érdekében már nem tanácsolják a munkavégzést, és keresőképtelen állományba veszik a kismamákat, ezáltal már az első naptól kezdve pénzbeli ellátásra, táppénzre lehetnek jogosultak. Persze az életben az is sokszor fordul elő, hogy egy normál terhességet minősítenek át veszélyeztetté, mert a dolgozó kismama már nem tudja elvégezni a munkáját a megfelelő minőségben, vagy nehézséget okoz neki ellátni azt, és ez csak a terhesség előrehaladtával derül ki.

Veszélyeztetett terhes lettem! Időm, mint a tenger!

Fontos tudni, hogy a keresőképtelenséggel kapcsolatban kötelezettségei is vannak a kismamáknak. A témát illetően ezek közül én csak kettőt emelnék ki, mégpedig azt, hogy a terhességgel kapcsolatos keresőképtelensége idején köteles az orvos utasításait betartani, különös azokat, melyek a gyógyulását vagy a problémamentes terhességet elősegítő, meghatározott időtartamú ágynyugalomra vonatkoznak, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására való utasításokat. Nem véletlenül szokták az orvosok feltüntetni a táppénzes lapon a kijárásra vonatkozó időintervallumot, bár szerintem ezt nem sokan vették még észre.

Egy utazás is lehet problémás

Akár veszélyeztetett terhesen is előállhat olyan helyzet, hogy el kell utaznia a kismamának valahova, esetleg szülés előtt még egy családi kiruccanást iktatna be a párjával/családjával. Utazzon bárhová és bármilyen hosszú időre, a fentiek ismeretében mindig kérje ki orvosa véleményét. Javaslom, hogy csak orvosi engedéllyel induljon útnak, sőt nagyobb távú, netán külföldi utazás előtt akár kérjen orvosától igazolást, melyben orvosi szakvélemény alapján hozzájárul az utazáshoz. Ez abban az esetben igen fontos lehet, ha a terhességgel kapcsolatban bármilyen probléma lépne fel az utazás alatt, mivel egy ilyen igazolás birtokában elkerülhető az a kellemetlen helyzet, hogy az orvos utasításainak be nem tartása, valamint az egészségi állapottal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt megszüntessék a táppénz folyósítását.

Így hát amennyiben az orvosa nem támogatja a veszélyeztetett terhesség alatti utazást vagy munkavégzést, ne kockáztasson! Nemcsak a táppénzre való jogosultságát veszítheti el, de sokkal fontosabb dolgokat is, hiszen egy terhességnél a baba, és az őt kihordó anya egészsége a legfontosabb.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

Táppénz OEP ellátás