2016. sze 12.

Ha levelet kap mostanában a NAV-tól, mindenképpen bontsa ki

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Ha levelet kap mostanában a NAV-tól, mindenképpen bontsa ki

Sok pénztől eshet el, ha nem így tesz

Egy kissé fárasztó, de szép napon, hazafelé tartva azon gondolkozunk, hogy miként fogjuk eltölteni a nap hátralévő részét. Hazaérve kinyitjuk a postaládát, és találunk benne egy levelet, melynek feladója a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hátunkon rögtön lefolyik a víz, a szívünk egy kicsit szaporábban ver, és kissé idegesen tépjük fel a boríték oldalát, hogy vajon mi lehet benne. Ugye ismerős az érzés?

Ezt a remek érzést idén november végéig igen sokan át fogják élni!

postalada.jpg

Eláruljam, hogy miért, és kik a szerencsések?

A választ egy tavalyi törvénymódosításban kell keresnünk, mely szerint 2017. január 1-jétől a családi adókedvezményt az adóelőleg nyilatkozat alapján csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének feltüntetésével lehet igényelni, már nem lesz elegendő csupán a természetes azonosítók feltüntetése.

Sőt, aki a 2016. évre vonatkozó, de 2017-ben elkészítendő személyi jövedelemadó bevallásában szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, az ugyanúgy már csak a kedvezményezett eltartott és az eltartott adóazonosító jelének bevallásban történő feltüntetésével tudja azt megtenni.

Mivel a hiányzó adóazonosító jelek beszerzése igen nagy terhet jelentett volna az érintetteknek, ezért egy jogszabály az adóhatóság feladatává tette az adóazonosító jel hivatalból történő megképzését, a hatósági igazolvány (adókártya) kiállítását, és megküldését. Ez olyan magánszemélyeket érint, akik 2006. január 1-jét megelőzően születtek, és 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket, valamint adóazonosító jellel nem rendelkeznek.

Az adókártyákat minden érintettnek 2016. november 30-ig postai úton küldi ki a területileg illetékes adóhatóság.

Szerencsére a 2005. december 31. után születettek részére az adóhatóság automatikusan megképzi az adóazonosító jelet, így azok szüleinek nem kell ezzel foglalkozniuk.

Járjon utána, ha nem kapott vagy nem tudja gyermeke adóazonosító jelét!

Javaslom, hogy azok, akik valamilyen ok folytán nem kapják meg a fent említett küldeményt, esetleg 2005. december 31. után született gyermeküknek nem tudják az adóazonosító jelét, mindenképpen szerezzék be, mert enélkül nem lesz lehetőségük a családi adókedvezményt érvényesíteni.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá