2016. aug 29.

„De nehéz az iskolatáska…” - A pénztárca viszont egyre könnyebb

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
„De nehéz az iskolatáska…” - A pénztárca viszont egyre könnyebb

Kérjen iskolakezdési támogatást munkáltatójától

Hamarosan kezdődik a következő iskolai tanév, mely a szülőknek mindig nagy kihívást jelent, meg persze nem kis kiadással is jár. Ám a munkáltató sokat tehet annak érdekében, hogy a gyermekes munkavállalóknak az iskolakezdés anyagilag könnyebb legyen, hiszen nem újdonság, hogy a munkáltatók iskolakezdési támogatást adhatnak arra jogosult munkavállalóik részére, viszont még mindig sok kérdés és tévhit merül fel ezzel kapcsolatban.

Röviden nézzük át, hogy melyek ezek!

Azon munkáltatóknál, ahol létezik cafeteria rendszer, szinte biztos, hogy az iskolakezdési támogatás is a választható elemek között van. Azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a munkáltatók dönthetnek úgy, hogy a cafeteria rendszeren kívül adnak ilyen juttatást a munkavállalóiknak.

iskolakezdes.jpg

Ki kérheti?

Az iskolakezdési támogatást a munkáltató a vele munkaviszonyban álló munkavállalójának (valamint a társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának, de ez ritkább eset) adhatja akkor, ha a családok támogatásáról szóló törvény alapján családi pótlékra jogosult.

Nagyon fontos, hogy a közös háztartásban együtt élő házastársak mindketten külön-külön megkaphatják a támogatást akkor is, ha ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak.

Ritkábban előforduló eset, de a Magyarországon munkát vállaló külföldi szülőnek is lehet adni ilyen támogatást, ha igazolja, hogy az illetősége szerinti országban a családi pótléknak megfelelő rendszeres támogatásban részesül.

Hogyan lehet a jogosultságot igazolni?

Ezt egyszerűen a munkavállaló által kitöltött nyilatkozattal lehet megtenni. Mivel a munkáltatók általában nincsenek azon információk birtokában, mely a jogosultságot bizonyítaná, ezért csak a munkavállaló nyilatkozatára hagyatkozhatnak. Viszont azt nem árt tudni, hogy amennyiben egy későbbi adóhatósági vizsgálat megállapítja a jogosultság fennállásának hiányát, akkor a jogosulatlan támogatásból eredő adóhiányt és egyéb jogkövetkezményeket a munkavállalónak kell viselnie. Ezért óva intek mindenkit attól, hogy valótlan nyilatkozatot tegyen.

Milyen formában lehet hozzájutni és mikor?

A támogatást – papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott - utalvány formájában kaphatják meg az érintettek a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig. Az idén tehát a juttatás átadásának kezdő időpontja július 3-a, ám december 31-éig bármikor kioszthatók.

Rendben, de mégiscsak a pénz beszél! Mennyit kaphatok?

Az iskolakezdési támogatás kedvezményes adóteherrel adható maximális összege tanulónként 2016-ban 33.300.-Ft, mely a munkavállalónak teljes mértékben adó- és járulékmentes. Természetesen, ha valakinek több gyermeke van, akkor az adható támogatás többszöröződik. Azt gondolom, hogy ez igen nagy segítség lehet az érintett családoknak. Fontos még, hogy az iskolakezdési támogatás abban az évben adható először, amikor az igénylő gyermeke megkezdi általános iskolai tanulmányait.

Mire és meddig költhetem el?

Az utalványokat tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására lehet felhasználni, de egy dologra azonban figyelni kell, mégpedig az utalványok beváltási határidejére. Ez általában a kibocsátás évének utolsó napja, tehát december 31-e, vagy a kibocsátó által az utalványon feltüntetett időpont. Aki a beváltási határidő letelte után szeretné elkölteni az utalványon szereplő összeget, sajnos már nem teheti meg.

Az, hogy a munkavállaló kap-e ilyen juttatást, az teljes mértékben a munkáltatón múlik, mivel az iskolakezdési támogatás után az adót a munkáltatónak kell megfizetnie.

Személyes tapasztalatom az, hogy a munkavállalókért felelősséget vállaló, magukat "családcentrikusnak" nevező munkáltatók többsége él ezzel a lehetőséggel, és támogatja a gyermekes munkavállalókat. Mindenkit arra bíztatok, hogy érdeklődjön a fentiekről munkahelyén, még akkor is, ha a munkáltatója a témával kapcsolatban lapít, mint sz*r a fűben.

Rossz hír, hogy a jövő évben a béren kívüli juttatások rendszere teljesen átalakul, így az iskolakezdési támogatás sem adható majd béren kívüli juttatásként, csak a jelenleginél magasabb adóteherrel. Ráadásul külön rendelkezések vonatkoznak majd a közszférában dolgozókra, akiket így gyakorlatilag a törvény negatívan fog diszkriminálni.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

cafeteria munkaügy