2016. júl 04.

Családosok figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatnak fel, ha erre nem figyelnek

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Családosok figyelem! Több százezres adótartozást halmozhatnak fel, ha erre nem figyelnek

Hurrá itt a nyár! Véget ért az iskola, és ezzel együtt idén is több, mint 110 ezer diák érettségizett, többségük sikerrel. A sikeres vizsgák után a szülők is megnyugodhatnak egy kicsit, hiszen lezárult egy izgalmakkal teli időszak.

Azonban nem dőlhetnek hátra teljesen. Mielőtt elmerülnének ők is a nyaralás mámorában, van egy fontos teendőjük: Módosító nyilatkozatot kell tenniük a munkáltatójuk felé!

Mégis miről?

erettsegizok.jpg

Nem másról, mint a családi adókedvezményről! Ugyanis az a szülő, aki eddig igénybe vette az érettségiző gyermeke után a családi adókedvezményt, az érettségi után – a tanulói jogviszony megszűnésével - nem lesz jogosult a családi pótlékra, így a családi kedvezményre való jogosultsága is megszűnik, még akkor is, ha az érintett gyermek várhatóan szeptembertől a felsőoktatásban tanul tovább.

Akik a családi kedvezményt közösen érvényesítik, ott természetesen mindkét félnek módosítania kell a nyilatkozatát.

Magától senki nem fogja tudni ezt a változást, így azt a kedvezmény érvényesítőjének kell jeleznie a munkáltatója felé. Ezt jobb minél hamarabb megtenni már most júliusban, hiszen aki ezt elmulasztja, az jogalap nélkül érvényesíti a kedvezményt, és így az adóév végén befizetési kötelezettsége lesz. Ráadásul, ha ennek a kötelezettségnek az összege meghaladja a 10.000.-Ft-ot, akkor még 12%-os bírságot is meg kell fizetnie az adóhátralék után.

Például egy kétgyermekes családnál, ha az érettségizett gyermek nem tanul tovább, ez a feledékenység havonta 15.000.-Ft adóhátralékot generál, így ha év végéig nem nyilatkoznak a munkáltató felé, akkor 90.000.-Ft adókülönbözetet és ezzel együtt 10.800.-Ft bírságot kell majd megfizetniük.

Egy háromgyermekes családnál már sokkal magasabb összegre is rúghat az adótartozás, hiszen a fenti példánál maradva, ha év végéig jogosulatlanul veszik igénybe az adókedvezményt az érettségizett gyermek után (aki sehol nem tanul tovább), akkor 444.000.-Ft + 53.280.-Ft, összesen 497.280.-Ft-ot kell befizetniük. Ez már tetemes összeg, amit még részletekben sem könnyű rendezni az adóhatóság felé.

De mi van akkor, ha a gyermek továbbtanul?

Jó hír, hogy amennyiben a leérettségizett gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény hallgatója lesz, és nem végez keresőtevékenységet, akkor ő már eltartottnak minősül, mely azt jelenti, hogy a családi pótlék és a családi kedvezmény összegének megállapításakor beszámítható a gyermekek számába. Ráadásul a hatályos kormányrendelet szerint két hónapra visszamenőleg figyelembe lehet venni őt, persze ha van olyan gyermek a háztartásban, aki után még családi pótlékra, ezáltal családi adókedvezményre jogosult a szülő.

Így tehát, ha júniusban befejezi tanulmányait a gyermek és szeptembertől hallgatói jogviszonya keletkezik, akkor visszamenőlegesen július és augusztus hónapokban is eltartottként lehet figyelembe venni, nem csak szeptembertől!

Azon gyermek után, aki szeptembertől közoktatási intézmény tanulója (pl. OKJ-s képzés) lesz, és rá tekintettel a szülei még jogosultak családi pótlékra, ugyanúgy két hónapra visszamenőleg, kedvezményezett eltartottként lehet igényelni a családi adókedvezményt.

Az, hogy ki minősül eltartottnak, és kedvezményezett eltartottnak, egy korábbi cikkemből megtudhatja.

Összegezve a fentieket, minden érettségiző gyermek szülőjének azt javaslom, hogy jelezze a változást időben, és ha szükséges, akkor a továbbtanulástól függően szeptemberben nyilatkozzon ismét. Még akkor is érdemes módosítani a nyilatkozatot most júliusban, ha biztosak vagyunk abban, hogy gyermekünk továbbtanul, hiszen bármikor közbejöhet olyan tényező, amely esetlegesen meghiúsítja a továbbtanulást.

A módosító nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt innen letöltheti.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás családi pótlék családi adókedvezmény