2016. máj 17.

Vállaljon munkát gyermek mellett, vagy ne?

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Vállaljon munkát gyermek mellett, vagy ne?

Visszatérő örök kérdés – megoszló vélemények

Kisgyermekes szülőként, és munkaügyi szakértőként is folyamatosan találkozom a címben szereplő kérdéssel. Szülőként ez inkább lelkiismereti, szakmailag inkább anyagi szempontból fontos kérdés. Fiatal anyukák ezrei teszik fel maguknak a kérdést: vajon szabad-e dolgoznom kisgyermek mellett? Nem leszek ettől rossz anya? Mit fognak szólni a többiek? Baj, ha egy kicsit magammal is foglalkozom?

Nemrég fültanúja voltam a kislányom óvodájában, ahogy az egyik "ősanya" típusú anyuka a körülmények ismerete nélkül leteremti a másikat azért, mert az képes heti 2 napra visszamenni a munkáltatójához dolgozni, és a gyermekét ezért bölcsődébe adni. Szegény megdorgált anyuka azt sem tudta, hogy mit mondjon a bíráló szavakra. Őt ismeretlenül is elítélték, megbélyegezték, pedig csak dolgozni szeretne.

dolgozo_anyuka.jpeg

A köztudatban sajnos nagyon tartja magát az a vélemény, hogy a gyermeknek az a legjobb, ha a szülei minél több időt töltenek vele. Ez egy oltári nagy tévedés! Ugyanis nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Ezt már több kutatás is bebizonyította, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy az üres percekkel eltöltött idő mit sem ér a gyermek fejlődése szempontjából, hiába vagyunk fizikailag együtt vele. Ráadásul ezek az általánosan kialakult vélemények meglehetősen nagy lelki terhet is rónak a szülőkre, mivel a gyermekük nélkül töltött időt elfecséreltnek gondolják, így bűntudattal küzdenek. Sőt ezeket az üres időket a saját idejükből veszik el, csökkentve a pihenésre, vagy az önmagukkal törődésre szánt időt. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermek azonnal megérzi, ha a szülő lelki problémákkal küzd, viszont a helyzetet nem tudja kezelni, nem érti, hogy mi lehet a baj. Ugye abban egyetértünk, hogy egy gyermeknek is jobb, ha a szülei energikusak, lelkileg kiegyensúlyozottak, és ezáltal könnyebben adják meg a kicsiknek az érzelmi biztonságot, amire igazán szükségük van?

Már egy korábbi kutatásból is kiderült, hogy a gyerekeknek sokkal jobb példát mutatnak a szülők, ha dolgoznak. A felnőtté válás útján sokkal könnyebben fognak megérteni bizonyos szituációkat, a nemi különbözőségeket rugalmasabban fogják kezelni, és sikeresebbek lesznek. Ezeken túl többféle viselkedési mintát tudnak elsajátítani, és jóval háziasabbak lesznek, még a fiúk is.

Szülőként, de különösen anyaként nem könnyű eldönteni, hogy valaki vállaljon-e munkát kisgyermek mellett. Még akkor sem az, ha - az anyagi részét figyelmen kívül hagyva - minden amellett szól, hogy a dolgozó anya hosszútávon jót tesz a gyermekének a munkavállalással. Ezt mindenkinek a saját belátása szerint kell kezelnie, figyelembe véve a család és a gyermek igényeit, de bármelyik táborba is tartozunk, nem szabad elítélnünk azokat, akik másképp gondolkodnak a kérdésről.

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

munkajog munkaügy GYED GYES CSED GYET GYED melletti munka