2016. máj 10.

Így fogadjon online, hogy ne kelljen adózni

írta: Horváth Zsolt munkaügyi szakértő
Így fogadjon online, hogy ne kelljen adózni

Egy hónap múlva elkezdődik a következő labdarúgó Európa-bajnokság, melyet most is igen nagy érdeklődés előz meg. Egy ilyen rendezvény a foci szerelmeseinek mindig nagy esemény, hiszen Európa legjobbjai mérkőznek meg egymással.

Ilyenkor természetesen a fogadóirodák forgalma is megnő, hiszen sokan összekötik a labdarúgó mérkőzések által nyújtott szórakozást a pénzkeresettel, és megpróbálnak online fogadóirodák által némi plusz jövedelemre szert tenni.

sportfogadas.jpg

Ezzel összefüggésben a személyi jövedelemadó törvény pontosan meghatározza, hogy mi nem számít jövedelemnek, a szerencsejáték törvény pedig kiköti, hogy online szerencsejáték szervezéséhez az adóhatóság engedélye szükséges.

Ezzel jelenleg csak és kizárólag a Szerencsejáték Zrt. valamint a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. rendelkezik, így a focirajongók csak a Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett weboldalon juthatnak plusz bevételhez adómentesen.

A külföldi sportfogadási oldalakat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) blokkolja, mivel azok nem rendelkeznek az online szerencsejáték szervezéséhez szükséges engedéllyel. Pontosabban fogalmazva megpróbálja blokkolni azokat, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy amint tiltólistára kerül egy oldal, egy kis idő múlva egy másik címen újra elérhető.

A fentiekből következik, hogy aki ezeken a külföldi oldalakon tesz fogadást és nyer, annak adóköteles bevétele származik, és a nyereménye után adót, valamint egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetnie, amit ráadásul saját magának kell bevallania!

Ha valaki ezt elmulasztja, akkor bizony a NAV bírsággal jutalmazhatja az érintettet.

Azért néhány kérdés felmerült bennem: kíváncsi lennék, hogy az online fogadók közül hányan látogatnak el külföldi oldalakra, hogy némi pénzt kockáztassanak egy kis nyeremény reményében? Közülük hányan vannak tisztában a fenti szabályokkal? Van-e olyan, aki jogkövető magatartást tanúsítva a nyereménye után befizeti az említett adót és EHO-t? Hogyan lehet egyértelműen bizonyítani, hogy valaki ilyen jövedelmet szerzett, ha a külföldi oldal nem ad ki információt a felhasználókról?

Választ nem várok, kérdéseim csupán elméletiek!

Amennyiben szeretne hírlevelet kapni a legérdekesebb munkaügyi és adózási témákról, ezen a linken feliratkozhat: http://form1.listamester.hu/forms/9216/35078.html

Ha tetszett a cikk, kövessen minket a Facebookon is: https://www.facebook.com/munkaugyerthetoen

Szólj hozzá

adózás adóbevallás adókedvezmény